Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
На първо място сме по употреба на забранени вещества във фитнес залите
Автор: Екип Burgas24.bg 09:47 / 24.03.2015Коментари (2)1213
©
България е на първо място по употреба на забранени вещества във фитнес залите. Статистиката беше цитирана от спортния министър Красен Кралев в ефира на bTV след допинг скандала с българския национален отбор по щанги.

Историята на Данаил Драганички показва как употребата на стероиди може да преобърне живота на един човек, като ускори и усложни заболяване. От уредите-самоделки в мазето той стига до титлите на републикански и балкански шампион.

Започва със спорта, когато е само на 6 години. Занимава се със спортна гимнастика и плуване, докато не влиза в залата по щанги. 

"Момчетата, които тренираха там, ми се видяха извънземни, имаха внушителна мускулатура и много се впечатлих - това още повече ме грабна", спомня си шампионът.

Само за няколко месеца постига това, което другите градят с години. "Аз мисля, че генетиката помогна при мен. По принцип във всеки спорт е така - спортът избира индивида, не индивидът - спорта", коментира Данаил Драганички.

Усилията се отплаща в титли - става многократен републикански и балкански шампион. И когато е на върха в кариерата си, Данаил заболява от възпаление на кръвоносните съдове.

Подуваха ми се краката. Не можех да си обуя мартонките и вече отидох на доктор. Лекарката ми каза, че имам бъбречна недостатъчност", разказа той.

По същото време спортистът приема стероиди и хранителни добавки. Оказва се, че те развиват болестта му. Днес на Данаил му се прилага хемодиализа, а бъбреците му са почти отказали.

"Просто, с две думи, всичко рухна. Но продължаваме да се борим", казва той.

Въпреки че му се налага да прекрати кариерата си, не обвинява спорта. Според него всичко е въпрос на дозировка и лекарски контрол. 

"Във всеки спорт вземат стероиди. Протеинът също е опасен. По пинцип и на самата опаковка си пише - нормата за атлет да взима белтък е 2-2,5 грама, но ако вземеш 3 грама или нагоре, може да увредиш бъбречната функция и да получиш бъбречна недостатъчност", обясни спортистът.

"Да си здрав и силен - това е суета. Грешката е в главата според мен. Мислят, че колкото повече видове добавки взимаш, толкова по-добра фигура ще направиш. Ти физика добра можеш да направиш с тренировки, взимаш едни обикновени аминокиселини, витамини и това е достатъчно", препоръча Данаил.

"Във интернет гледам, снимат си голямата секция с добавки - "Вижте аз колко неща взимам, ще направя еди си какво". 2-3 неща - нищо другио не ти трябва", допълни той.

Днес Данаил вече не може да спортува. Вместо това тренира над 20 състезатели по културизъм, а измежду тях е и единственият български световен шампион при младежите.

"Може би от това заболяване, което се случи с мен, доста неща научих, които са полезни за спорта ми. Моите състезатели задължително им правя прегледи преди състезание, след състезание, по време на състезание", категоричен е Данаил Драганички.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.03.2015 г.
-3
 
 
Да, ама аз искам баааси гулеити ръкиджак чуек вааааааа тва аз ли съм уе?
0
 
 
А не може ли без тези добавки, Данаиле? Главният принцип на всяко нещо е постепенност. Ама не искам да засягам чисто бизнес интереси. Просто питам.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: