Наближава задушница, какво повелява традицията

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:00 / 06.03.2024
1177
Задушница са дните в годината, посветени на помен в памет на починалите. По традиция, по време на тези дни, християните се молят на Господ, за да прости греховете на починалите им близки. Църковният календар определя три задушници през годината. Те винаги са в събота, защото съботата е денят, определен от църквата за почит към мъртвите. В тези дни се провежда богослужение в църквите, което включва молитви за упокой на душите на 

Задушница тази година се отбелязва в следните дни:

- в събота срещу Неделя Месопустна (преди началото на Великия пост), наричана също Месни Заговезни – 9 март;

- в събота срещу Петдесетница, известна като Черешова задушница – 22 юни;

- в събота срещу Архангеловден, известна като Архангелова задушница – 2 ноември.

В някои региони на България се практикува традицията да се правят задушници и по време на други големи празници като Петковден, Димитровден, Тодоровден, Гергьовден и други. Обичаите по време на задушница са стриктно определени, но могат да варират в зависимост от региона.

На първо място, при гробовете се кади с тамян, запалват се свещи и се оставят цветя. Свещта символизира вярата на общността, а пламъкът напомня за вечността на душите, който осветява пътя им в отвъдното. Тамянът, от своя страна, е символ на чистата молитва, докато цветята представляват добродетелите на починалия. Прекадяването с тамян се извършва "за да се отврати злото". Колкото по-голям е пушекът, толкова по-далече ще бъде отблъснато злото.

Другата традиция на задушница включва обичайните общи трапези. При този обичай, с думите "Бог да прости", първата хапка се полага на земята, а първата глътка вино се изсипва на земята.

Също така, традицията налага да се правят раздавки. Храна и напитки се раздават на близки, съседи и всички, които посещават гроба на починалия, както и на хората около съседните гробове, включително и на непознати. В тези раздавки може да се подаде това, което имате и желаете. Най-често се раздават варено жито, задушнична пита и вино, които символизират възкресението, плътта и кръвта на Христос.

Други подходящи храни за помен при задушница включват плодове и сладкиши. Важно е да се отбележи, че раздавките не се оставят върху гроба на починалите, а са предназначени за живите, за да споменават покойниците с добро в молитвите си, пише actualno.com.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Галя Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняв...
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на цената...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).