Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Национална гордост: Български ученик създаде изкуствен интелект
Автор: Екип Burgas24.bg 22:51 / 05.11.2020Коментари (0)812
©
Дванадесетокласникът Виктор Колев от Софийската математическа гимназия “Паисий Хилендарски" отлично представи България на международната лятна школа RSI в Масачузетския технологичен институт, САЩ. Със своята разработка за невронните мрежи той бе сред първите петима отличени, а на самото представяне се класира в десетката.

В Масачузетския технологичен институт всяко лято за шест седмици се обучават 80 гимназисти от цял свят, като разработват свой научно-изследователски проект. Сред лекторите на тазгодишното виртуално издание бе немският физик Волфганг Кетерле, носител на Нобелова награда за постигането на Бозе-Айнщайнова кондензация.

“Тези срещи са изключително интересни и разширяват хоризонта. Получаваме информация за най-новото, което се случва в науката", обяснява отличникът пред "24 часа".

Професори, академици, докторанти и специалисти помагат на младите изследователи да осъществят своите идеи. Виктор разработва темата си под ръководството на инж. Светлин Пенков, създател на центъра за предприемачи и учени Sciro Research, и Димитър Василев, технолог в компютърния гигант Microsoft.

С екипа решили да се насочат към невронни мрежи - алгоритми, които имитират човешкия мозък. Работата по създаване на изкуствен интелект ги направи особено актуални в наши дни, иначе разцветът им е бил през 80-те и 90-те години на миналия век. Учили се на принципа проба-грешка.

Виктор решил да изследва дали невронните мрежи може да притежават качества, характерни за човека, и при решаването на логически задачи.

“Ключовото при невронните мрежи е, че те съвсем сами намират връзки и зависимости", казва ученикът.

За да е по-ясно, бърза да даде пример. “Ако тренираме невронна мрежа да различава котки от кучета и започнем всеки път да я подтикваме да предположи кое кое е, като впоследствие покажем дали е познала, в един момент тя сама ще открива зависимости и ще си съставя правила, по които да разграничава едното от другото."

Само с една изписана тетрадка и един лаптоп целият проект бил готов. Младежът най-много цени срещите си на живо с двамата ментори.

,,Много се радвах да работя със Светлин Пенков и Димитър Василев. Доказахме някои интересни резултати и подходи, които имат потенциал да бъдат развити и в бъдеще", казва Виктор.

Обучението в престижната школа на Масачузетския технологичен институт той печели в конкуренция с много кандидати.

Интервютата се провеждали от Ученическия институт по математика и информатика към БАН. В последния етап изпитът нямал нищо общо с математиката - от всеки участник се очаквало за 15 минути да впечатли журито със свой талант. Виктор обича да свири на китара и подготвил изпълнение. Обаче вечерта преди представянето една от струните се скъсала и трябвало да импровизира.

Той учи в СМГ от 5-и клас, а на първото си състезание по математика бил второкласник. Казва, че срещал немалко трудности, но те били предизвикателство и повод за по-голямо удовлетворение. ,,Както често се чува по коридорите на СМГ, ако е лесно, не е интересно!", споделя ученикът.

В началото на 2019 г. той разработва първия си научен проект заедно със своя съученик Стефан Хаджистойков. Тогава двамата се явяват на конкурса на МОН “Млади таланти" със свой проект в сферата на финансовата математика и статистиката. Акцентирали на възможността инвестиционни фондове да направят по-голяма печалба с по-малък риск.

Постигнали голям успех и се класирали за участие в световното научно младежко изложение Expo-Sciences International 2019 в Абу Даби.

,,Тогава със Стефан разбрахме какво означава да правиш наука, опитът беше поучителен", разказва младежът.

Сега Виктор разработва проект заедно с двама бивши възпитаници на СМГ, който е продължение на работата му от лятната школа. Целта е изкуствен интелект да може да решава абстрактни и логически задачи и да се адаптира към тях по интуитивен начин. ,,Надяваме се да публикуваме разработката на конференция, която ще се проведе до края на януари догодина", казва той.

Кандидатстването в мечтания университет е не по-малко предизвикателство пред него. Подготвя се за Станфордския университет в Калифорния, където иска да учи математика с компютърни науки.

“Добрият кандидат за университета е този, у когото личи страст към това, което прави. Трябва да бъдеш активен, да имаш мечти и да ги преследваш, да не те е страх да си изцапаш ръцете", категоричен е отличникът.

Виктор ще бъде най-младият лектор на #FutureMakers2020 - онлайн събитие за кариерно и личностно развитие, което ще се състои в края на ноември. Там той ще говори за житейските уроци, които могат да се извлекат от изкуствения интелект.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: