Над 10 000 ученици ще имат уроци в културни институции

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
12:39 / 15.10.2021
440
Над 10 000 ученици ще имат уроци в културни институции в страната като музеи, галерии, театри и др. За целта Министерството на образованието и науката отпуска 486 000 лв. на 238 общински училища и още 75 000 лв. на 38 държавни. Средствата са от Националната програма "Осигуряване на съвременна образователна среда" за 2021 г. в частта й за културните институции като образователна среда.

С финансирането могат да се провеждат задължителни, избираеми и факултативни учебни часове по общообразователни предмети и теми, свързани с изкуства в музеи и галерии. Училищата могат да организират посещения на театрални постановки или на концерти (или представянето им в училище), свързани с конкретно учебно съдържание, срещи с актьори и музикални дейци. Кандидатстването е само с един проект-за начален, за прогимназиален или за първи гимназиален етап до 10 клас. Максималният размер на средствата за един проект е до 2500 лв.

По националната програма се провежда и конкурс за най-добър урок в културните институции. Тази година той беше спечелен от преподавателката Васка Белчовска­Неделчева от Професионалната гимназия по селско стопанство "Никола Пушкаров" в Попово. Темата на нейния урок е културното наследство и бизнесът в града през първата половина на ХХ век - част от обучението по иновативния предмет "Зелена кариера и креативност" от разширената професионална подготовка на деветокласниците.

На второ място в конкурса са Йорданка Сиракова и Боряна Ангелова от ОУ "Яне Сандански" и Лора Христозова от Регионалния етнографски музей с урок във втори клас за традициите на кукерството, Баба Марта и Сирни Заговезни. Трети се класираха преподавателите от СУ "Христо Ботев" в Карнобат Елена Янкова и Никола Петров с интердисциплинарен урок по български език и литература и история и цивилизации за девети клас на тема "Българското възраждане", проведен в Музея на котленските възрожденци.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).