Над 1100 деца бежанци без родители искат закрила от България

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:08 / 13.11.2015
1580
1109 деца бежанци, които са сами и не се придружават от родител или роднина, са поискали закрила от България за първите 9 месеца на 2015 г.

Тези данни бяха изнесени от евродепутата от БСП Илияна Йотова на конференция "Непридружените малолетни и непълнолетни бежанци в ЕС и България - социални предизвикателства и необходими решения. Тя се провежда в парламента с участието на вицепрезидента Маргарита Попова, евродепутати от БСП, ГЕРБ и ДПС, шефката на Агенцията за закрила на детето Ева Жечева, представители на Агенцията за бежанците. Специален гост е евродепутатката Кашету Киенге, която е основен докладчик по доклада на ЕП за новите политики в областта на миграцията.

Най-много непридружени деца бежанци у нас има от Афганистан - 515, от Ирак - 298 и от Сирия - 246, сочат още данните, изнесени на конференцията. Закрила са поискали и непълнолетни и малолетни от Иран, Индия, Бангладеш, Либия, Гамбия и Пакистан. Регистрира се драстично увеличение на броя им от 2014 г. насам.

"Непридружените деца са преди всичко деца. Те винаги се намират в потенциална опасност и по отношение на тях винаги действат закрилни политики", заяви вицепрезидентът Маргарита Попова.

Във всичките си действия трябва да се ръководим от гледна точка на най-добрия интерес на детето, призова тя.

Повече от 5 г. бежанската криза не може да намери решение, а ако нямаме правилни отговори, ще подхраним ксенофобските тези, заяви Илияна Йотова. Тя постави въпросите, които трябва да намерят отговор на конференцията - защо децата бежанци остават сами, как да се установи самоличността им, къде да бъдат настанени и др. Изключително тревожен проблем е трафикът с деца, че те са обект на каналджийство, каза още евродепутатът от БСП.

Всеки четвърти, молещ за убежище, е непълнолетен или малолетен, отчете Кашету Киенге. Тя даде варианти за грижи към децата бежанци - в приемни центрове или семейства, и дори чрез специална политика, даваща възможност да получават по-лесно гражданство.

Редица държави - членки на ЕС систематично нарушават правата на непридружените непълнолетни, отчете Киенге. И призова нито едно дете да не бъде задържано на места със специален режим.

Ако ние имаме претенции за хуманност, то нейната най-висша форма може да е отношението ни към децата, заяви пък соцлидерът Михаил Миков. И призова Европа да даде силен знак за хуманност, като извади темата в специално отношение, грижа и финансиране. Иначе децата ще изчезват от центровете и ще попадат в ръцете на черния сектор на Европа, което не трябва да позволим, предупреди той.

Миков настоя за повече солидарност от ЕС към страните с най-голям бежански натиск. Защото на бежанците не трябва да се гледа само като на трудов потенциал, който може да даде нова енергия на Европа, те са и голям проблем, каза лидерът на БСП.


Виж коментарите (0)

Още по темата (889):
23.04.2023 25-ма са арестувани едновременно до АМ "Тракия", от тях 23-ма са чужденци
24.11.2022 Битовата престъпност в Бургаско намалява, проблемът с мигрантите -
расте
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
26.10.2022 Мигранти казвали, че са родени на една и съща дата и на един адрес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаската болница
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).