Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Над 400 предложения за име на орлето от Александрия
Автор: Пламена Николова 10:36 / 10.11.2021Коментари (0)461
©
Илюстрация
Над 400 предложения за име на орлето от Александрия постъпиха в Североизточно държавно предприятие, малко след като бе обявено, че се търсят кръстници за пътешественик, прелетял от България до Зимбабве.

Ето какво още съобщиха за Varna24.bg от СИДП:

"Писателката Искра Урумова бе първата която ни писа и предложи имената Неда и Марко, както се наричат самодивите и юнаците във фолклора ни и в нейните книги.

Надя Петрова пък избра името Ашли, на близка приятелка родом от Зимбабве, която станала българска снаха и често пътувала между България и африканската страна, така както и нашето орле.

Теодора Денкова ни припомня историята на Анка Ламбрева, първата българка прелетяла със самолет над Ламанша и първа околосветска пътешественичка. Според Денкова малкото орле може да носи нейното име, но ако то е твърде тежко за една млада птичка може да бъде и Ането, по едноименния разказ на Ангел Каралийчев.

Историите на Ането и орлето са необикновени и показват, че често и най-малките могат да ни изненадат с неподозирани сили, пише Теодора Денкова. Получихме писмо и от англичанка, която живее в България. За Трейси точното име е  Eddie the eagle.

Още много предложения долетяха до нас чрез електронната поща и медиите. Сред тях са Бендида /тракийска богиня/, Пътешественик, Орин, Валтер /на загиналия пилот Валентин Терзиев/, Залмоксис /един от боговете на гетите/, Желяз, Балкан, Алинор, Арго, Чико, Орлин, Креси, Хироу, Ангел, Жельо, Огняна, Аспарух, Орльо, Румен, Икарос, Олимпос, Петрозар, Амон, Венторк, Вихра, Гошо, Галилей, Мадара, Бъзи, Зимба, Феникс, Рея, Калин, Доминик, Булгар, Айтос /от гръцкото аѐтос-орел/, Брианда, Авитохол, Онгъл, Катерина, Теодора, Икар, Surviver, Виктор, Зефир, Свобода, Урсула, Бъди, Стрела, Ори, Орелия, Шаро, Атаман, Шумла, Българска, Пагане, Тервел, Скай, Добротица, Колумб, Магелан, Добруджан, Лизимах, Зефир, Ирис, Орландо, Локи,  и мн.др.

Сред първите писма бе и това от Радка Харкова. Тя ни написа:  "Благодаря ви за добрата новина на фона на ужасиите, с които ни заливат. Моето предложение е да вземете името на селото, където е родено /понеже няма случайни неща/-Александрия или Александър. Царско име за царя на птиците...“

"То си е дошло с името-Александрия!!! Като патрона си-преминава десетки граници, за да вдъхнови света“, категоричен е Матей.

И за Георги Тасев името си идва само: "Има нещо символично в това-родният му дом е в село Александрия, Добричко, летяло е над град Александрия, Египет... Ако орлето е женско, да го кръстим Александрия, ако се окаже мъжко – Александър“.

"Предлагам орлето да носи името на родното си село! Символиката тук, е че ще бъде велик победител, като Александър Велики!“, сподели  Елена Атанасова. И Стилян Венелинов е избрали същото име за орлето, но той предлага и две галени имена – Аия или Ая, като за него съчетанията напомнят на звуците, които издават грабливите птици.  Илиян Христакиев е добавил и фамилия Крушарски /село Алекснадрия се намира в община Крушари/ или пък Български. "Ще ме прощават братята от Северна Македония“, шегува се Христакиев.

В крайна сметка близо една трета от кръстниците решиха, че орлето трябва да се казва Александрия или Александър и ние - от СИДП и ИАГ, приемаме тяхното решение.

Благодарим на всички, които ни писаха и предложиха име на орлето. Благодарим и на медиите, които разпространиха новината и ни помагат винаги и във всичко, защото без тях щеше да ни е трудно да открием точното име за малкия креслив орел от село Александрия.

Приятели, бъдете здрави!", гласи съобщението до медията ни от СИДП. 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: