Над 400 предложения за име на орлето от Александрия

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
10:36 / 10.11.2021
465
Над 400 предложения за име на орлето от Александрия постъпиха в Североизточно държавно предприятие, малко след като бе обявено, че се търсят кръстници за пътешественик, прелетял от България до Зимбабве.

Ето какво още съобщиха за Varna24.bg от СИДП:

"Писателката Искра Урумова бе първата която ни писа и предложи имената Неда и Марко, както се наричат самодивите и юнаците във фолклора ни и в нейните книги.

Надя Петрова пък избра името Ашли, на близка приятелка родом от Зимбабве, която станала българска снаха и често пътувала между България и африканската страна, така както и нашето орле.

Теодора Денкова ни припомня историята на Анка Ламбрева, първата българка прелетяла със самолет над Ламанша и първа околосветска пътешественичка. Според Денкова малкото орле може да носи нейното име, но ако то е твърде тежко за една млада птичка може да бъде и Ането, по едноименния разказ на Ангел Каралийчев.

Историите на Ането и орлето са необикновени и показват, че често и най-малките могат да ни изненадат с неподозирани сили, пише Теодора Денкова. Получихме писмо и от англичанка, която живее в България. За Трейси точното име е  Eddie the eagle.

Още много предложения долетяха до нас чрез електронната поща и медиите. Сред тях са Бендида /тракийска богиня/, Пътешественик, Орин, Валтер /на загиналия пилот Валентин Терзиев/, Залмоксис /един от боговете на гетите/, Желяз, Балкан, Алинор, Арго, Чико, Орлин, Креси, Хироу, Ангел, Жельо, Огняна, Аспарух, Орльо, Румен, Икарос, Олимпос, Петрозар, Амон, Венторк, Вихра, Гошо, Галилей, Мадара, Бъзи, Зимба, Феникс, Рея, Калин, Доминик, Булгар, Айтос /от гръцкото аѐтос-орел/, Брианда, Авитохол, Онгъл, Катерина, Теодора, Икар, Surviver, Виктор, Зефир, Свобода, Урсула, Бъди, Стрела, Ори, Орелия, Шаро, Атаман, Шумла, Българска, Пагане, Тервел, Скай, Добротица, Колумб, Магелан, Добруджан, Лизимах, Зефир, Ирис, Орландо, Локи,  и мн.др.

Сред първите писма бе и това от Радка Харкова. Тя ни написа:  "Благодаря ви за добрата новина на фона на ужасиите, с които ни заливат. Моето предложение е да вземете името на селото, където е родено /понеже няма случайни неща/-Александрия или Александър. Царско име за царя на птиците...“

"То си е дошло с името-Александрия!!! Като патрона си-преминава десетки граници, за да вдъхнови света“, категоричен е Матей.

И за Георги Тасев името си идва само: "Има нещо символично в това-родният му дом е в село Александрия, Добричко, летяло е над град Александрия, Египет... Ако орлето е женско, да го кръстим Александрия, ако се окаже мъжко – Александър“.

"Предлагам орлето да носи името на родното си село! Символиката тук, е че ще бъде велик победител, като Александър Велики!“, сподели  Елена Атанасова. И Стилян Венелинов е избрали същото име за орлето, но той предлага и две галени имена – Аия или Ая, като за него съчетанията напомнят на звуците, които издават грабливите птици.  Илиян Христакиев е добавил и фамилия Крушарски /село Алекснадрия се намира в община Крушари/ или пък Български. "Ще ме прощават братята от Северна Македония“, шегува се Христакиев.

В крайна сметка близо една трета от кръстниците решиха, че орлето трябва да се казва Александрия или Александър и ние - от СИДП и ИАГ, приемаме тяхното решение.

Благодарим на всички, които ни писаха и предложиха име на орлето. Благодарим и на медиите, които разпространиха новината и ни помагат винаги и във всичко, защото без тях щеше да ни е трудно да открием точното име за малкия креслив орел от село Александрия.

Приятели, бъдете здрави!", гласи съобщението до медията ни от СИДП. 


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Баташката "Св. Неделя" - църквата на страданието
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).