Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Над 8 000 са инцидентите в училищата ни за изминалата учебна година
Автор: Екип Burgas24.bg 10:05 / 01.02.2017Коментари (1)838
© Монитор
7279 са случаите на агресия в училище, свързани с физическо посегателство и психически тормоз през миналата учебна година. Отделно са регистрирани 364 прояви на вандализъм и 571 кражби. Така броят на инцидентите в училищата в страната надхвърля 8000, става ясно от справка на Министерството на образованието и науката, предоставена за "Монитор".

Най-много - 2789, са инцидентите, свързани с вербална агресия, която може да включва обиди, псувни или цинизми, които учениците си разменят. На второ място по численост е физическата агресия в клас, в която влизат всякакви прояви на бой - шамари, силни удари или блъскане, както и вадене на ножове или други оръжия. 

Един от най-тежките физически инциденти миналата година беше в столичното 23 СУ, където момче намушка свой съученик заради девойка.

"От началото на тази годината нямаме такива драстични случаи", коментира психологът от МОН Татяна Предова. Тя добави още, че мобилни групи от психолози работили превантивно и при по-задълбочени конфликти се оказвало помощ.

Предова обясни, че от около четири-пет години са въведени показатели, по които преподавателите да разпознават случаите на агресия и да ги регистрират. Преди това педагозите преминали през специално обучение.

"Проверяваме доколко учителите ги разпознават, за да могат да ги отчитат, и ако не се справят, продължаваме с обученията", обясни Предова. По думите й през годините броят на регистрираните случаи на агресия нараствал.

Близо 1500 пък са случаите на тормоз и кибертормоз в училищата в страната през миналата година. Според Предова тези два вида прояви на агресия трябвало да се разделят за в бъдеще. "Кибертормозът е ново явление, което е доста застрашително и става достояние на много хора", разясни психологът. Един от най-скорошните и фрапантни примери от миналата година е клипът, при който тийнейджърки бият друго момиче и искат от него да се съблече. Видеото беше пуснато във Фейсбук. Друг пример за тормоз в интернет е качването на снимки в социалните мрежи. Изходът от такъв тип тормоз понякога дори може да бъде фатален, коментира Предова.

Проявите на насилие върху деца в училищата пък са били 216. Тук влизат посегателствата от учител към ученик, както и раздаването на шамари от по-големите батковци или каки.

Като противодействие срещу агресията в училище новият образователен закон, който влезе в сила от тази учебна година, залага на позитивната дисциплина и превенцията.

Според Татяна Предова популярната едно време макаренковска теория за дисциплиниране със силови методи вече не е актуална и не работила. Вместо това децата се повлиявали добре, когато получавали подкрепа.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Статистиката е ужасяваща!! Какви показатели за разпознаване на агресия, какви 5 лева?? Та то е видно, че при тези "права" на учителите и тази липса на възпитание и контрол от страна на родителите резултатът е потресаващ. От началото на годината нямало регистрирани прояви!! Боже, ами то само 31 дни са минали, от които учебни я има я няма 2 седмици. Трябва промяна на правилата и жестоки глоби за родителите, чиито деца се самозабравят. Стига с тези фалшиви и помпозни изрази: "позитивна дисциплина и превенция". Пак някой руснак е виновен-този път Макаренко. Не знам, но по мое време такива идиотщини нямаше в училище!! Здрава ръка и дисциплина!!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: