Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Надежда Йорданова: Промените в Конституцията целят в България да има повече свобода, справедливост и сигурност
Автор: Самуил Иванов 10:39 / 08.12.2023Коментари (0)817
©
Предложените промени в Конституцията целят в България да има повече свобода, повече справедливост, повече сигурност. Съгласете се, че това са основни предпоставки за едно благоденстващо общество. Това заяви Надежда Йорданов от парламентарната група на ПП-ДБ по време на разискванията относно разглежданите промени в Конституцията на страната, предаде репортер на “Фокус"

“Днес отново поставяме на дебат предложения за изменения на Българската конституция, които ще очертаят бъдещето развитие на страната ни, и това не е преувеличено", заяви Йорданова. 

“В центъра на целия този дебат, на усилията, които поставяме, е укрепването на независимостта на съда, защото именно наличието на независим съд в една демократична държава е гаранцията за справедливост, сигурност и свобода", допълни тя.

“Как ще постигнем гарантиране на повече независимост на съда?

На първо място, като разделим съществуващия кадрови орган на съдебната система. Отделим Висш съдебен съвет, който да се занимава с кадровите въпроси само на съдиите, и той да бъде структуриран по начин, по който съдии, избирани от съдии, да имат мнозинство. Да бъде намалена обществената квота, избирана от парламента във Висшия съдебен съвет, така че да се гарантира в кадровия орган, който взема кадровите решения за назначаване, повишаване, преместване, освобождаване на съдии, да няма непропорционално политическо внимание. 

Предвиждаме парламентът да не може да избира действащи съдии, прокурори и следователи тогава, когато формира съответно конституционен орган", обясни народният представител. 

Много добре чухме критиките върху част от разпоредбите, които предложихме и ще направим усилия изборът на парламента в съответно както Съдийския съвет, така и в Прокурорския, да бъдат независими, да не са действащи политици и да бъдат партийно неутрални. 

Относно промените в прокуратурата тя заяви следното: “Това е един от проблемите, които решават този законопроект, който беше особено видим в последните няколко години, а именно един свръховластен главен прокурор, силно централизирана прокуратура и прокуратура, която се меси в много сфери на обществения живот".

Йорданова смята, че реформите в съдебната власт ще намалят влиянието на обвинител номер едно. 

“Да се намалят правомощията така, че те да бъдат съсредоточени основно в наказателното производство. Главният прокурор да не бъде свръховластен, а Прокурорският съвет, който ще се занимава с кадровите въпроси на прокурорите и следователите, в него да има превес обществената квота", каза тя. 

Според нея тези промени няма да доведат до доминиране на политическото в съдебната власт. Йорданова увери, че хората, които ще заемат длъжностите в реформираните структури ще бъдат общественици, които имат единствено експертен профил. 

В частта за института на служебния кабинет - тя смята, че парламентът не трябва да преустановява дейността си за два месеца и трябва контролира служебните правителства по-ефективно. 

“Настоящата Конституция предвижда в случай на предсрочни избори България да бъде два месеца без действащ парламент. В ръцете на президента да бъде съсредоточена огромна власт. Тези дефекти прозират, че факта, че България е парламентарна република. Ние сме предложили дори да има предсрочни избори,парламентът да продължи да действа и само да не заседава по време на предизборната кампания

В това тревожно време България, като парламентарна република, не може да остава без действащ парламент за толкова дълго време", каза тя. 

Според нея по този начин служебното правителство няма да бъде безконтролно, а ще се съобразява с Народното събрание.



Още по темата: общо новини по темата: 936
29.04.2024 »
29.04.2024 »
29.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
предишна страница [ 1/156 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Лято 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: