Надежда Йорданова: Промените в Конституцията ще осигурят истински независим съд

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
10:22 / 11.12.2023
604
Мога да откроя четири важни промени в Конституцията. На първо място - истински независим съд, ефективна и отчетна прокуратура, по-голям достъп до конституционно правосъдие на обикновените граждани и гарантирането на действащ парламент при предсрочни избори. Това каза депутатът от ПП-ДБ и бивш правосъден министър Надежда Йорданова в NOVA.

Имаше спор дали президентът трябва да бъде изваден от процедурата за назначаване председателите на ВАС, ВКС и главния прокурор. Имаше критики в тази посока, но моето усещане е, че ще има консенсус и да се запази сегашното положение, обясни още тя. 

Новият главен прокурор ще има далеч по-малко функции и няма да бъде началник на всички прокурори, което е изключително важно. Наличието на по-голяма обществена квота означава по-голям обществен контрол, каза още тя. Обществената квота пък ще се предлага от парламента, но те щели да бъдат професионалисти, а не политически обвързани. Ще продължа да настоявам това да не се случва като котки в чувал, т.е. - ти имаш една бройка и трябва да я подкрепим, каза още тя.

И обясни, че ротационният премиер през март ще е Мария Габриел и друг вариант не е обсъждан. Всичко друго приемам за Коледни закачки, каза още тя по повод думите на Радомир Чолаков, че министър-председател трябва да бъде Бойко Борисов, а вицепремиер трябва да бъде Асен Василев или Кирил Петков и ако трябва да има по-широка база на управлението, вицепремиер трябва да бъде Делян Пеевски. Важните въпроси в следващите две седмици са бюджетът и промените в конституцията, категорична беше тя.

Виж коментарите (0)

Още по темата (952):
14.05.2024 Край на рекламата на хазарт! Законът е обнародван в Държавен вестник
13.05.2024 49-ия парламент: Равносметката
09.05.2024 Румен Радев за промените в Закона за хазарта: Чакам експертите си, за да взема окончателно решение
08.05.2024 Започва инвентаризация в "Лукойл"
06.05.2024 Отиде си народен представител и бивш евродепутат
01.05.2024 Йотова с първи коментар за промените в хазарта: Набързо приетите закони винаги показват след това, че не работят
Още новини от Национални новини:
Неделина Неделчева е Царица Роза 2024
На второ място в Европа: България е след Исландия по брой и дебит...
Каква заплата получава един евродепутат?
Руснака е в тежко състояние, опериран е по спешност
Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят...
Майката на оцелялата от катастрофата в Пловдив: Стана чудo!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).