Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Най-големият завод за калцинирана сода в Европа, който е у нас, намалява с 20% въглеродните си емисии
Автор: Пламена Николова 09:22 / 23.02.2022Коментари (1)698
©
Група Солвей ще адаптира един от съществуващите котли с цел увеличаване на комбинираното изгаряне на биомаса в най-големия си европейски завод за производство на калцинирана сода в Девня, съобщиха от пресслужбата на индустриалния гигант.

Чрез захранване на котела с 30% биомаса, емисиите на CO₂, свързани с дейностите по производство на пара и електроенергия, ще бъдат намалени с 20%. Биомасата ще е от различен произход, включително местни пелети от отпадъци от слънчоглед. Предвижда се котелът да влезе в експлоатация през ноември 2022 г.

Проектът е първият важен етап в прехода на компанията от използване на фосилни горива към по-устойчива и чиста енергия и е в пълно съответствие с амбициозната програма на Група Солвей за екологична и социална отговорност “Един Солвей/ Една Планета", целяща достигане на въглероден неутралитет до 2050 г. 

Тази инвестиция надгражда обявените през 2020 г. планове на заводите за калцинирана сода на Солвей в Райнберг, Германия, да стане първата в света инсталация за производство на калцинирана сода, захранвана предимно от възобновяеми енергийни източници, и Домбал, Франция, който, първи по рода си в страната, ще премине към използване на 100% алтернативно гориво от битови отпадъци, с цел намаляване на емисиите на CO₂. Тези три проекта ще намалят емисиите на Групата в световен мащаб с 8% до 2025 г.

"След повече от 25 години присъствие в страната, с гордост поемаме по нов път към устойчиво бъдеще. С този ключов проект отбелязваме нова съществена стъпка в своя преход към намаляване на въглеродния отпечатък, като част от стратегията ни да служим на клиентите си по устойчив и конкурентен начин", коментира Спирос Номикос, изпълнителен директор на “Солвей Соди". 

На 10 февруари 2022 г., президентът на бизнес единица “Калцинирана сода и деривати" на Група Солвей, Филип Керен и изпълнителният директор на завода в Девня, Спирос Номикос, се срещнаха с българския премиер, Кирил Петков и министъра на иновациите и растежа, Даниел Лорер. По време на тази среща Група Солвей представи Пътна карта за цялостен енергиен преход на завода в България, включително проект за оползотворяване на отпадъци, който беше добре приет и подкрепен от правителството.

"Правителството високо цени инвестицията на Солвей в България, която представлява важен етап в развитието на страната ни и региона на Варна", обясни премиерът Кирил Петков.

"Солвей Соди може да разчита на нашето партньорство и подкрепа, за да превърне устойчивите си амбиции за завода в Девня, в реалност", допълни министър Лорер.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Добре де,защо пак чужди имена в български добре работещи компании...,не може ли НИЕ да си разработваме богатствата....прочетете статията за Сърбия и минната компания Рио-не знам си какво,как се прави там и вижте разликите....
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: