Най-големият завод за калцинирана сода в Европа, който е у нас, намалява с 20% въглеродните си емисии

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
09:22 / 23.02.2022
719
Група Солвей ще адаптира един от съществуващите котли с цел увеличаване на комбинираното изгаряне на биомаса в най-големия си европейски завод за производство на калцинирана сода в Девня, съобщиха от пресслужбата на индустриалния гигант.

Чрез захранване на котела с 30% биомаса, емисиите на CO₂, свързани с дейностите по производство на пара и електроенергия, ще бъдат намалени с 20%. Биомасата ще е от различен произход, включително местни пелети от отпадъци от слънчоглед. Предвижда се котелът да влезе в експлоатация през ноември 2022 г.

Проектът е първият важен етап в прехода на компанията от използване на фосилни горива към по-устойчива и чиста енергия и е в пълно съответствие с амбициозната програма на Група Солвей за екологична и социална отговорност “Един Солвей/ Една Планета", целяща достигане на въглероден неутралитет до 2050 г. 

Тази инвестиция надгражда обявените през 2020 г. планове на заводите за калцинирана сода на Солвей в Райнберг, Германия, да стане първата в света инсталация за производство на калцинирана сода, захранвана предимно от възобновяеми енергийни източници, и Домбал, Франция, който, първи по рода си в страната, ще премине към използване на 100% алтернативно гориво от битови отпадъци, с цел намаляване на емисиите на CO₂. Тези три проекта ще намалят емисиите на Групата в световен мащаб с 8% до 2025 г.

"След повече от 25 години присъствие в страната, с гордост поемаме по нов път към устойчиво бъдеще. С този ключов проект отбелязваме нова съществена стъпка в своя преход към намаляване на въглеродния отпечатък, като част от стратегията ни да служим на клиентите си по устойчив и конкурентен начин", коментира Спирос Номикос, изпълнителен директор на “Солвей Соди". 

На 10 февруари 2022 г., президентът на бизнес единица “Калцинирана сода и деривати" на Група Солвей, Филип Керен и изпълнителният директор на завода в Девня, Спирос Номикос, се срещнаха с българския премиер, Кирил Петков и министъра на иновациите и растежа, Даниел Лорер. По време на тази среща Група Солвей представи Пътна карта за цялостен енергиен преход на завода в България, включително проект за оползотворяване на отпадъци, който беше добре приет и подкрепен от правителството.

"Правителството високо цени инвестицията на Солвей в България, която представлява важен етап в развитието на страната ни и региона на Варна", обясни премиерът Кирил Петков.

"Солвей Соди може да разчита на нашето партньорство и подкрепа, за да превърне устойчивите си амбиции за завода в Девня, в реалност", допълни министър Лорер.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Министър Евтим Милошев приключи тридневната си обиколка по Черном...
Хакери измамиха жена на програмист, той им обяви война
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).