Най-сетне наложиха мораториум върху шистовия газ

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (30)
15:55 / 18.01.2012
1417
Депутатите наложиха мораториум върху добива на шистов газ и прилагането на метода на хидравлично разбиване и сходни на него методи при проучване и добив на нефт и природен газ на територията на страната. Мораториумът беше предложен от РЗС, а от ГЕРБ добавиха, че забраната ще е безсрочна и да важи за цялата територия.

Темата очаквано предизвика скандал между ГЕРБ и опозицията. 166 депутати подкрепиха забраната, шестима от Синята коалиция бяха против, а трима се въздържаха - един от ГЕРБ и двама от сините. Валентин Николов от ГЕРБ припомни на колегите си, че при повдигането на въпроса за шистовия газ и “Шеврон" премиерът е казал от трибуната, че ако има предложения за мораториум, ще говори с народните избраници от ГЕРБ и ще се опита да ги убеди, да се приеме мораториум.

"И това се случи. ГЕРБ показва за пореден път, че работи с гражданското общество и се вслушва в думите му", каза зам.-председателят на парламентарната група на управляващата партия. От своя страна депутатът от левицата и бивш енергиен министър Петър Димитров апелира към колегите си от ГЕРБ: "В понеделник бяхте слепи, във вторник ви събра Бойко Борисов и вие прогледнахте. Ами всеки ден да ви събира да ходите с широко отворени очи".

Валентин Николов обясни, че управляващите искат да забранят технологията "хидрофракинг", независимо от коя компания се прилага. "Единственият доставчик на газ за съжаление за момента в България изцяло е “Газпорм". Ако “Газпром" иска да проучва за шистов газ, може би вие със сигурност ще се съгласите", каза депутатът от ГЕРБ.

Лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов обясни на колегите си, че с тази забрана се рискува да се забрани това, което е вършено в последните 50-60 години, за да се създаде геоложката карта на страната, което той определи като "крайна недомислица".

Източник: в. "Стандарт"

Виж коментарите (30)

Още по темата (21):
07.07.2022 Предстои ново разглеждане на инвестиционно предложение за добив на газ с възложител "Русгеоком БГ" ЕАД
16.04.2021 ИК "За чиста България": От едно дело зависи дали Добруджа ще бъде
унищожена!
08.09.2014 Около 20 човека протестираха в Бургас срещу добива на шистов газ в
Добруджа
07.09.2014 Протест в Бургас срещу шистовия газ
26.03.2014 Родни експерти: Шистовият газ е единственият изход от кризата
21.06.2012 3 компании с оферти за проучвания и добив на газ в блок "Хан Аспарух" в Черно море
Още новини от Национални новини:
Обмислят дали хотелите у нас да не започнат да предлагат българск...
Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителн...
Правителството отмени решението за създаване на частната детска б...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
Единадесетокласник от Бургас с бронз от Балканската олимпиада по ...
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).