Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Най-важното, което да знаете, когато купувате климатик
Автор: Екип Burgas24.bg 15:12 / 21.03.2023Коментари (0)567
©
Съвременните климатици са все по-ефективни и постигат все по-добра енергоспестовност. Наред с това постоянно се увеличава броят на допълнителните функции, които осигуряват на потребителя максимален комфорт. Често хората се затрудняват за какво да следят, когато разглеждат многобройните предложения на пазара. Кой елемент е по-важен? С кого да се посъветвам? Кои са най-добрите марки на пазара? Как да монтирам уреда? Как да го поддържам и експлоатирам правилно? На тези и други въпроси отговор дават от "Активни потребители".

Избор на мощност на климатика

Очакваме климатикът ефективно да охлажда помещението, да го отоплява при необходимост и в същото време да осигурява чист и правилно овлажнен въздух в помещението. Независимо от марката и модела, устройство с твърде малка мощност няма да може да затопли или охлади помещението достатъчно, докато устройство с твърде голяма мощност ще използва повече електроенергия за работа и ще бъде по-малко ефективно. Затова преди да направим покупка е необходимо първо да определим колко мощен климатик ни е необходим. Трябва да се имат предвид няколко фактора.

Най-важните са:

Размерът на стаята или нейният обем - По принцип за стая с нормална височина (2,5 метра), до 40 квадратни метра, се нуждаем от 2,5-киловатово устройство, а за по-голяма стая (до 55 квадратни метра), имаме нужда от 3,5 киловата. Освен самият размер е важен и броят на помещенията, които възнамеряваме да охлаждаме, дали са разделени с врата, ще трябва ли едно помещение да охлажда повече от друго и т.н.

Разположението на апартамента и топлоизолацията на сградата – южно помещение се нуждае от по-мощен уред за охлаждане отколкото северно и обратното, ако мислим за отопление. Същото важи и ако живеете в лошо изолирана сграда и имате прозорци с лоша топлоизолация.

Показатели за енергийна ефективност на климатика

Когато купувате климатик, обърнете внимание на информацията на енергийния етикет, който показва колко ефикасен е уредът по отношение на охлаждане и отопление. Колкото по-високи са стойностите на индикаторите, толкова по-ниски са разходите за охлаждане или отопление.

Климатиците все още са със стар енергиен етикет. Вероятно ще получат нов през 2023 или 2024г.

Индикатор SEER (коефициент на сезонна енергийна ефективност)

Този индикатор показва сезонната ефективност на охлаждане на климатика. Разликата между сезонно охлаждащо число SEER от 9,5 и 5,1 например означава, че по-доброто устройство използва почти два пъти повече енергия при същите условия.

Индикатор SCOP (сезонен коефициент на ефективност)

Този индикатор показва сезонната отоплителна ефективност на устройството. Сезонна отоплителна стойност SCOP 5,9 например означава, че климатикът ще генерира средно 5,9 kW топлина от 1 kW вложена енергия (електричество) през отоплителния сезон.

Кои допълнителни функции да изберете?

Много допълнителни функции, предлагани от съвременните климатици, имат повече или по-малко значително влияние върху комфорта. Може дори да не се нуждаете от всички, но някои са добре дошли.

Регулиране и посока на въздушния поток

Тази функция не позволява на неприятния студен въздух да духа директно върху хората. Повечето уреди имат възможност за различни настройки на сила и посока на въздушния поток.

Дистанционно управление през Интернет

Дистанционното управление чрез приложение за смартфон е много полезно за много хора. Повечето модели могат да бъдат надградени с Wi-Fi интерфейс. В този случай устройството е свързано с Интернет, но е необходимо да се помисли и за сигурността – препоръчително е климатикът да се свърже към мрежа, различна от компютър, лаптоп, смартфон или таблет.

Седмичен таймер

Функцията позволява задаване на няколко различни режима на охлаждане и/или отопление за всеки ден от седмицата. Може да се използва и за ограничаване на зададената температура, включване на автоматично изключване на устройството и заключване на настройката за работа.

Автоматично рестартиране

В случай на прекъсване на електрозахранването, климатикът автоматично превключва към последната зададена работа, когато захранването се възстанови.

Изсушаване или обезвлажняване на въздуха

Добре дошла функция, тъй като знаем, че прекомерната влажност в помещението способства за развитието на мухъл и други вредни организми, което причинява здравословни проблеми и намалява комфорта на живот.

Самопочистване

Намалява влажността вътре в устройството и по този начин предотвратява развитието на мухъл в самия уред. Вътрешният вентилатор продължава да работи дори след като климатикът е изключен, за да изсуши влагата, натрупала се върху топлообменника, след което автоматично се изключва.

Предотвратяване на замръзване

Добре дошла функция, ако имате инсталиран климатик, където само от време на време се отоплявате през зимата (напр. във ваканционен дом). Когато температурата в помещението падне под осем градуса по Целзий, уредът се включва в режим на отопление и предотвратява замръзване на водопровода или евентуална повреда на чувствителни към ниски температури електрически уреди.

Самодиагностика

Ако климатикът спре да работи по една или друга причина, на екрана ще се появи код за грешка. Можете сами да коригирате някои грешки според инструкциите на производителя, в противен случай се обадете на сервизния техник и му кажете кода на грешката, за да може да донесе всички необходими материали за отстраняването й.

Какъв бюджет трябва да отделя за климатик?

Цените на климатиците варират в зависимост от марките, мощността, енергийната ефективност и наличните функции, но и от търговската политика на всеки търговец.  В нашия сравнителен тест на климатици цените варират от 770 до 3300 лева за климатици с мощност 2,5kW и от 950 до 3400 за тези с мощност 3,5kW. Голямата разлика в цените се дължи на огромни разлики в ефективността и качеството на тези модели, така че трябва внимателно да се прецени какво рискуваме, ако изберем най-ниската цена.

Освен това на пазара ще срещнете както оферти с включен, така и без включен монтаж. Разликата може лесно да ви подведе, особено при онлайн поръчки. Съществува риск да получите вашето евтино устройство, но след това да имате трудности с организирането на монтаж на приемлива цена и в желан от вас период от време.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: