Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Налице са всички обстоятелства за един успешен летен сезон
Автор: ИА Фокус 15:46 / 22.05.2024Коментари (0)1217
©
Налице са всички обстоятелства за един добър и успешен летен сезон за туристите. От гледна точка на туристическия бизнес обаче проблемите, пред които сме изправени, са доста, и се надявам те да не бъдат толкова видими по време на развитие на сезона в следващите няколко месеца. Това каза Полина Карастоянова – учредител и изпълнителен директор на Националния борд по туризъм в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“.

 

Два са основните проблема пред туристическия бранш в България. Като основен проблем № 1 Полина Карастоянова посочи недостига на работна ръка и усложнените процедури  за внос на такава от трети страни. "Административната бюрокрация, пред която сме изправени в България, процедурите за одобрение и съответно докато се стигне до получаване на тези работни визи, са възможно най-сложните и най-дълги в сравнения с другите за нас конкурентни дестинации.“

 

По думите й туристическият сектор все още трудно се възстановява след пандемията в привличането на работници от България за дейностите, свързани със обслужването. "Трябва да е съвсем ясно, да бъдем откровени и да кажем, че за тези дейности на пазара на труда в България има недостатъчно възможни кандидати и единственият начин да бъде преодоляна тази криза е с енергичен, активен, превърнат в приоритетна политика за България, модел за внасяне на работници от трети страни.“  

 

Вторият проблем според нея има малко по-стратегически характер и е свързан с националния маркетинг и реклама. По думите й четвърта година вече България и Министерството на туризма не могат да произведат атрактивна, нова, завладяваща визия за популяризирането на туризма в България. "А това прави много сложна и трудно изпълнима задачата за конкурентоспособността на българския туристически продукт,“ смята тя.

 

Според експерта България е малка туристическа дестинация, сравнима с Хърватия или с Австрия, които държат висока цена на туристическия си продукт, защото по този начин го  пазят и създават конкурентоспособност за платежоспособни туристи. Според нея ако искаме да създадем един качествен бранд "България“ в туризма, трябва в него да бъдат вплетени автентични артефакти, история, култура и природно наследство, присъщи за България, и тогава ще можем да очакваме и по-висока цена, която да е адекватна на бутикова туристическа дестинация. "Само тогава качеството и цената ще имат знак за равенство. В противен случай ако цената е по-ниска от себестойността или от добавената стойност, която означава креативност, която означава интелигентни политики и управление, тогава няма начин тя да не повлияе на качеството,“ обясни Полина Карастоянова и добави, че най-добрият регулатор е самият пазар, като цената и качеството се срещат в една точка, която е в клиента и в пазара.

 

"Българската икономика и българският туризъм в последните четири години поради пандемията и политическата нестабилност имат едно дефанзивно развитие, което работи против обществения интерес, против интереса на българските граждани. Това, на което се надяваме, е да можем да преодолеем този пасивен или дефанзивен модел на поведение с проактивна, с интелигентна и с много професионална работа в сферата на туризма,“ заключи изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова.

Калина СВЕЖИН



Още по темата: общо новини по темата: 230
15.06.2024 »
14.06.2024 »
14.06.2024 »
14.06.2024 »
13.06.2024 »
13.06.2024 »
предишна страница [ 1/39 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Крал Чарлз е болен от рак
Пролетни бури удариха страната
Бум на коклюш в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: