Нараства броят на жените над 40 години, които искат да заченат

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:18 / 22.02.2016
622
10-15 % от хората с репродуктивни проблеми се подлагат на някаква форма на асистирана репродукция. Това каза за "Фокус" д-р Павлета Табакова, специалист акушер-гинеколог.

По нейните думи, процентът нараства все повече, а хората по-късно търсят помощ. "Наблюдаваме едно остаряване на жените с репродуктивни проблеми, ако преди средната възраст беше 31-32 години, то сега тя е над 35 години", посочва д-р Табакова. Тя обясни, че нараства и броят на жените над 40 години, които търсят помощ. "Тогава настъпват изменения както при жената, така и при мъжа, а като се включат и други причини за репродуктивни проблеми, това довежда до малка резултатност, който и от методите да се прилага", разясни д-р Табакова.

По нейните думи, центровете за лечение на безплодието са съсредоточени в големите градове, а в малките дори няма кабинети за стерилитет, което е проблем. Друг проблем е,че здравна каса не финансира нито едно изследване за стерилитет, добави Табакова. По нейните думи, двойките с репродуктивни проблеми трябва да потърсят навреме специализирана помощ, да не губят време с лекуване при личен лекар или с билки, за да имат по-голям шанс да имат дете. Тя допълни че, е крайно време да се помисли за това Здравната каса да поеме първичните изследвания за човешкото безплодие, които са от порядъка на 600-700 лева за стерилна двойка. Д-р Табакова допълни, че населението застарява и няма достатъчно възпроизводство, двойките, които търсят специалистите по репродуктивно здраве, също са на по-висока възраст.

"Редно е донорството на яйцеклетки да бъде финансирано от държавата, защото това е една скъпа процедура, не по-евтина от ин витрото при младите двойки", заяви д-р Табакова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Връхлитат ни дъжд и бури!
Край на рекламата на хазарт! Законът е обнародван в Държавен вест...
Конституционният съд даде старт на делото за проблемите на енерги...
Удариха ни мощни магнитни бури
БНБ с притеснителни данни за тези хора
Жена загина при тежка катастрофа


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).