Наркотици дали кураж на Космас и Ренета да убият таксиметровия шофьор

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (12)
13:09 / 18.04.2017
1333
Състав на Варненския апелативен съд потвърди първоначалния арест на Космас Джероме, привлечен от миналата седмица като обвиняем затова, че в съучастие с Ренета Козарова извършили грабеж, придружен с убийството на таксиметровия шофьор Васил Ашиков. 

Втората съдебна инстанция остави без уважение жалбата на обвиняемия за изменение в по-лека на процесуалната мярка за принуда и потвърди като законосъобразни основанията на Окръжен съд - Варна за определяне на мярка "задържане под стража".

Защитата на 26 годишния Космас представи днес пред съда експертно заключение на медици от 2016 година, с което се установява 60% инвалидност на обвиняемия, придобита хемипареза в дясната част на тялото, в резултат на преболедувано заболяване. Космас получавал и инвалидна пенсия(120 лв), която към деня на убийството на таксиметровия шофьор била преведена и все още не била изтеглена. 

Според адвоката - обвиняемият нямал мотив за убийство, тъй като имал налични финансови средства, у него не били открити вещи на пострадалия, а и с увредена ръка не би могъл да нанесе фаталните удари. Защитата намира, че тези доказателства ще разколебаят обоснованото предположение за авторството на деянието. За разлика от тези твърдения, прокуратурата счита, че събраните свидетелства обосновават категорично, участието на Космас в убийството, извършено в съучастие с Ренета и при наличието на общност на усилията за престъпление.

За да потвърди "задържането под стража" на Космас Джероме, Варненският апелативен съд се съобрази с повдигнатото обвинение за едно от най-тежките престъпления в НК - грабеж, придружен с убийство. 

Санкцията, предвидена от закона е изключително строга - от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен без замяна. Събраните още в първите дни гласни свидетелства, веществени доказателства, както и самопризнанията на съучастничката на обвиняемия обосновават предположението, че Космас е съпричастен към престъпното деяние. 

Според Ренета, "за да придобият кураж" двамата са приели наркотично вещество, непосредствено преди убийството.

И този съд стига до извода, че ако търпи по-лека мярка за неотклонение обвиняемият може да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление. Основание за този извод съдът намира в тежката санкция на закона, както и в липсата на адресна регистрация. 

Въпреки твърдението на Космас, че живее постоянно в Дългопол с майка си, разследващите са събрали информация, че двамата обвиняеми са живели в Пловдив, после са сменили няколко квартири във Варна, а към деня на убийството са напуснали и последната квартира.

Поредица от експертизи, които предстои да бъдат назначени ще установят обективните факти по делото, както и дали здравословното състояние на Космас позволява престоя му в ареста. 

Определението, с което Варненският апелативен съд потвърди първоначалния арест на Космас Джероме, привлечен като обвиняем затова, че в съучастие с Ренета Козарова извършили грабеж, придружен с убийството на таксиметровия шофьор Васил Ашиков е окончателно.

Виж коментарите (12)

Още по темата (5):
02.01.2018 Станаха ясни зловещи подробности за убийството на таксиметровия шофьор във Варна
19.04.2017 Лъснаха ужасяващи факти за убийството на таксиметровия шофьор край Варна
12.04.2017 Убийците на таксиджията от Варна тренирали дълго престъплението! Мотивът – безпаричие!
11.04.2017 Таксиметрови шофьори: Не се чувстваме в безопасност!
10.04.2017 Задържаха мъж и жена за убийство на таксиметров шофьор край Варна
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Кой лъже за ваксините срещу коклюш?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).