Народното събрание ще проведе извънредно заседание

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
08:49 / 18.11.2014
491
Днес следобед Народното събрание ще проведе извънредно заседание. Предстои депутатите да разгледат предложената от Министерски съвет актуализация на бюджета за тази година, както и увеличаването на средствата за НЗОК.

Ревизията на бюджета за тази година влиза на първо четене в пленарна зала. На извънредно заседание народните представители ще обсъдят параметрите, предложени от Министерски съвет и одобрени от временната бюджетна комисия. В проекта новият кабинет заложи свръхдефицит от 3.7% от брутния вътрешен продукт. Причината е, че разходите до края на годината, за които няма пари, са два пъти повече от планираното. Така дупката в държавната хазна ще достигне близо 3 млрд. лв. В следващите 2 месеца ще бъде взет и нов заем от 4.5 млрд. лв. Парите ще отидат за покриване на недостига в хазната, за подкрепа на банките и за изплащане на защитените депозити в КТБ. Фондът за гарантиране на влоговете ще получи 2 млрд. лв. под формата на заем от държавата.

Най-сериозен е проблемът с недостига на финансиране на поети ангажименти в Министерство на вътрешните работи, се посочва в мотивите към проекта. Необходимият допълнителен ресурс за издръжка на системата на сигурността за 2014 г. е в размер 125.7 млн. лева, от които 110 млн. лева за разходи за персонал и 15.7 млн. лева за издръжка. Недостиг се очертава и при финансирането на социалните плащания по бюджета на Министерството на труда и социалната политика в размер на 50 млн. лева, от които 36 млн. лева за помощи за домакинства, за програми за заетост и за гарантиране изплащане на социалните помощи в системата на социално подпомагане и 14 млн. лева за издръжка на дейностите по изпълнение на основните функции на министъра на труда и социалната политика. По бюджета на Министерството на регионалното развитие има недостиг в размер на 16.4 млн. лева, от които 13 млн. лева за зимно поддържане на Републиканската пътна мрежа и 3.4 млн. лева - дължими обезщетения по отчуждаване на имоти и разплащане на дейности по приоритетни инфраструктурни проекти.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Галя Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняв...
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на цената...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).