Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нарушения за милиони при ремонтите на републиканските пътища
Автор: Екип Burgas24.bg 15:10 / 09.11.2021Коментари (0)857
© НОВА ТВ
Министерството на регионалното развитие е открило нарушения при ремонтите на пътища от републиканската пътна мрежа. Това стана ясно от думите на ресорния министър Виолета Комитова на специален брифинг във ведомството.

Според разкритията по времето на последния кабинет "Борисов" под прикритието на текущ и ремонт и поддръжка се е правило основен ремонт на пътищата ни. "Основният ремонт е два пъти по-скъп. Основният ремонт изисква по-дълги гаранции, а текущият по-малки. Установихме строителни дейности, които се извършват по-скъпо и с по-малък контрол за качеството и без гаранции", каза комитова. Министърът обясни, че ремонтите могат да са текущи, превантивни и основни, а поддръжката на пътищата, в зависимост от вида им, е ангажимент на АПИ, МРРБ или областните управители.

"Нашата държава всяка година отделя бюджет около 300-400 млн. лв. за поддръжка на републиканската пътна мрежа. Този бюджет е на АПИ. Задачата е мрежата да се поддържа в добра кондиция с тези пари. Имаме магистрали, републикански и общински пътища. Тяхната поддръжка е разделена на две. Магистралите и републиканските пътища са ангажимент на АПИ, а общинските – на общините и областните управители. Ангажимент на АПИ и МРРБ е да се грижи всеки ден за поддръжката на магистралите и републиканската пътна мрежа", уточни Комитова. Тя припомни, че е заварила петгодишни договори с фирми по области, които отговарят за поддръжката. "Те са от 2019 г. до 2024 г. Спечелени са с обществени поръчки. Констатирахме финансови несъответствия. Например, фирмата е имала договор за поддръжка за 20 млн.лв., но впоследствие е получавала задания от АПИ и е извършила работа за 200 млн.лв. Така заварихме дефицит. Всички области сумарно имат бюджет за 300-400 млн.лв. и сумарно имат претенции за извършена работа за 1,5 млрд. лв. Фирмите претендираха за тези пари, които не са осигурени в бюджета", посочи Комитова. По думите ѝ тези допълнителни пари се дават на общините в края на годината с постановление от Министерски съвет.

От МРРБ са забелязали и друго нарушение. Ремонтите са вписани като текущи, а не като основни, за да бъдат усвоени повече средства. Такива ремонти обаче или не се осъществявали, или се правели по-евтино от предвиденото. Пример беше даден от зам.-министър Иван Шишков, който показа снимки на отсечката Самоков – Ихтиман, както и на път край Камчия.

"Ние продължихме да правим анализи и установихме следното. За ремонта на АМ "Тракия" в края на 2018 г. по нареждане на тогавашния министър Нанков е поискан доклад за състоянието на пътищата. По същия този доклад за отсечката е предвидено да се направи текущ ремонт, не основен. Сумата, предвидена за ремонта, е 207 млн. лв. Първоначално АПИ е предвидила 59 млн. лв. Вижда се, че сумата е завишена много. Знаете какво е състоянието на тази отсечка. Ровейки се в цялата тази история, се вижда, че понятието основен ремонт е обърнато, а е извършен текущ ремонт", обясни зам.-министърът. В доклада, посочен от арх. Шишков, се казва, че 79 обекта са "пътища в лошо състояние". За 13 от тях е имало проекти за основен ремонт.

"Тези материали трябва да постъпят в МВР и да започнем разследване по всеки един сигнал, защото изглежда някой се е облагодетелствал чрез заменянето на една дума", каза от своя страна вътрешният министър Бойко Рашков, който също присъстваше на събитието. По думите му трябва да се открие кой се е облагодетелствал и да му се потърси съответната отговорност. "Като повечето българи, и аз като видя, че някъде запълват дупки, си мислех, че е защото нямаме пари. И аз не знаех, че това е една много скъпа дейност. По-скъпа от направата на основен ремонт. Аз също съм безкрайно изненадан", каза министърът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: