Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Наше семейство мина през ада след сбъркани лабораторни резултати на детето им
Автор: Екип Burgas24.bg 15:44 / 26.03.2019Коментари (12)6078
© Burgas24.bg
Варненско семейство мина през ада, след като резултатите от направени лабораторни изследвания за витамин В12 показват драстично завишени стойности, а това е признак за онкологичен проблем.

Докато разберат, че става въпрос за грешка, Теодора Костова и Радимир Радев изживяват невъобразим ужас. По едно щастливо стечение на обстоятелствата 5-годишният им син се е разминал с болезнени и травмиращи процедури, а родителите са имали време да направят нови изследвания, които да установят, че детето е здраво и няма повод за притеснение. Младите хора са твърдо решени да потърсят отговорност по съдебен ред от лабораторията, след като дори  проверка на РЗИ Варна по случая не е могла да установи какви са причините за грешката.

Varna24.bg направи многократни опити да се свърже с управителя на лабораторията на телефон, предоставен от клон във Варна, но мобилен оператор съобщаваше, че телефонният номер е грешен или непълен. 

Ето какво споделиха за Varna24.bg родителитес желанието да предпазят други семейства от кошмарното изживяване:

"Детенцето ни започна да качва рязко килограми и се посъветвахме с нашата педиатъра какво бихме могли да направим, за да разберем дали е някакъв бум на растежа или нещо друго се случва. Така стигнахме до решението да пуснем изследвания за витамин Д, защото когато този витамин липсва се качват килограми. Отидохме в най-близката лаборатория до нас, това е Лина, там е много чисто, персоналът е приветлив и пуснахме изследвания, но там ми казаха, че мога да се възползвам от пакетна услуга и да пуснем и за витамин В12. Казах, че за мен е безразлично, че нямам съмнения за липса на този витамин. Това изследване не се поемаше от Здравна каса, аз си заплатих за него. В същия ден проверих онлайн резултатите и виждам, че витамин Д не е готов, но витамин В12 е готов като резултатът и е много над нормата.

Първо не се притесних, защото не знаех за какво става въпрос. Обадих се на педиатърката ни и тя заяви, че без да иска да ни плаши, трябва да се обърнем към хематолог, защото при такова завишение на витамин В12 се налага такава консултация. Същия ден намерихме детски хематолог, с който искахме да насрочим час. За щастие специалистът не беше в България, защото ако беше тук щяха да ни приемат в детска хематология и разбирате какво следва оттам-нататък. С хематолога държахме връзка няколко дни, той също беше притеснен. На следващия ден с някакво майчинско чувство отварям отново резултатите на лабораторията, витамин Д още не е готов, витамин В12 си стои завишен. Решавам да звънна в лабораторията майка, за да ми дадат обяснение дали не става въпрос за грешка. Питам защо се бави резултатът за витамин Д и те казват-ами имаме проблем. След 5 минути проверявам и резултатът беше премахнат. Пак се обадих да питам какво се случва. Започнаха да увъртат, да искат да отида пак за нови изследвания. Реших да заведа детето в друга лаборатория, но отворих отново да погледна и гледам - резултатите в норма. Този път съвсем се обърках. Малко по-късно ми се обади лекар от лабораторията, за да ни покани да изследваме безплатно детето, но аз отказах. Защото смятам, че трябва да носят отговорност за това, което публикуват на сайта си и да променят резултатите постоянно и да минаваме ние през този ужас. Повече никой не ни потърси.

Новите изследвания се оказаха в норма. Обадих се в Министерство на здравеопазването, оттам ме посъветваха да подам жалба в РЗИ. От там получих след месец отговор, че са извършили проверка, но не могат да разберат какво се случва, нямало нужната документация, предоставена от лабораторията. След като стана известен този случай ме потърсиха много хора, на които са объркани резултатите в тази лаборатория и че лекари ги съветват да не ходят там. До момента никой не ме потърсил да се извини и да ми обясни какво се е случило. Мисля си, че когато става въпрос за дете, а не за домашен любимец такова отношение е недопустимо. Затова сме решени да потърсим отговорност по съдебен ред. Защото ако бяхме постъпили в детска хематология, за да ни правят ломбална пункция, това щеше да бъде истински ужас за детето и за нас.  От МЗ са много любезни, два пъти подавам сигнал на горещата линия, но още нямам отговор, предполагам, че от там очакват от РЗИ-Варна да решат случая", коментира Теодора Костова. 

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 28.03.2019 г.
0
 
 
И на нас в тази лаборатория на ул, Железкова в началото на годината ни изгубиха фекална проба дадена за изследване на солмонела!
Aнонимен
на 28.03.2019 г.
0
 
 
Онлайн резултатите нямат правна стойност. Като се правят предварителни изследвания за хоспитализация НЗОК не признава принтени листчета от Интернет. Иска подпис и печат.
0
 
 
Много анонимни компетентни критикари. Това намирисва на черна ПР кампания. Кой ли има интерес от това!
Aнонимен
на 27.03.2019 г.
0
 
 
Има нещо съмнително тук.
Aнонимен
на 27.03.2019 г.
+1
 
 
Много хора пропищяха от тази лаборатария,браво на тези смели хора,Че раздухват случая,само така България има шанс - в противен случай всеки си прави каквото иска на местна почва!
Aнонимен
на 27.03.2019 г.
+1
 
 
На нашето семейство също се случи объркване на резултатите на детето ни в Лина на ул. "Д-р Железкова". Имаше завишено ниво на определен показател. Личната лекарка ни каза да пуснем още веднъж изследването, тъй като беше притеснително. Отново го пуснахме там. Резултатът беше в граници. След това пуснахме изследването в друга лаборатория, която потвърди добрите резултати. От тогава не стъпваме в Лина.
Aнонимен
на 26.03.2019 г.
0
 
 
Чета заглавието и се стряскам, отварям и чета за резултат на витамин B12. И майката твърди, че от този резултат някой ще направи лумбална пункция и ще приеме детето в хематология. Ами малко се съмнявам, защото повечето деца имат повишение на този витамин - причината пият витамини. Наистина несериозно звучи.
Aнонимен
на 26.03.2019 г.
+1
 
 
винаги при сьмнеж трябва да се правят по 2 изследвания в 2 различни лаборатории ,за да сте сигурни.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: