Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нашенец отказа да плаща за винетка заради плачевните пътища, ще брани шофьорите в съда
Автор: Екип Burgas24.bg 22:44 / 16.08.2022Коментари (0)717
©
46-годишният великотърновец Станислав Тодоров е обявил протест срещу плачевното състояние на пътната инфраструктура, изразяващ се в отказ от плащане на задължителната такса за ползване на републиканската пътна мрежа, съобщава "Борба".

До момента водачът има 5 акта заради нарушението, но не може да ги обжалва, тъй като не е получил наказателни постановления. Тревогата му е, че ще изпусне срока за възражение, тъй като му предстои да пътува в чужбина. Шофьорът е категоричен, че ако се налага, ще си търси правата в Европейския съд и няма да се откаже, докато не пребори АПИ.

Станислав е родом от Русе, но от години живее със семейството си във Велико Търново. Занимава със създаването на специални програми за автомобилни компании и работата му е свързана с често пътуване в страната и в чужбина. Прекарал е 17 години във Финландия, има и поглед какви са пътищата в редица други държави. Категоричен е обаче, че у нас пътната инфраструктура е в най-тежко състояние, което ежедневно поставя в риск живота на всички шофьори.

"Аз съм безкрайно неудовлетворен от състоянието на републиканската пътна мрежа и в знак на недоволство категорично отказвам да плащам за винетка. Взех това решение след многократни щети по автомобила си – спукана гума, два пъти изкривена джанта, повреди по ходовата част и т.н. Вдигнах ръце и реших, че щом АПИ е абдикирала от отговорностите си, аз няма да изпълнявам задължението за плащане на винетна такса“, обясни 46-годишният мъж.

Написал заявление, в което обяснява мотивите си за отказ от винетка, и го изпратил през март до Областно пътно управление Велико Търново. Не след дълго получил отговор от директора на ведомството инж. Венцислав Ангелов, в който го уведомяват, че органите на реда ще го глобяват всеки път, когато го хванат нередовен по републиканските пътища.

Така и станало. Оттогава до момента има пет акта.

"Когато български гражданин получи глоба за нещо, има правото да я обжалва, но аз съм лишен от тази възможност, защото нямам издадени наказателни постановления. Според законодателството ни те трябва да бъдат връчени до месец след установяването на нарушението. Ходих и питах шефа на Областното пътно управление кога ще ги получа, а той обясни, че ще дойдат, да не се притеснявам. Аз обаче в края на месеца ще пътувам и ако наказателните постановления дойдат, докато ме няма, няма как да възразя в установения срок“, коментира Тодоров.

Той потърсил съдействие от адвокатска агенция, откъдето с радост се съгласили да поемат случая. Станислав е убеден, че когато казусът стигне до съда, вероятността магистратите да вземат решение в негова полза е нищожен, защото подобен развой ще даде стимул на още много хора да последват примера му.

"Стойността на актовете не е от значение, готов съм да платя много повече, за да защитя правата си. Въпросът е принципен, затова съм готов да стигна до Европейския съд. Не може държавата да не влага в инфраструктура, а да събира пари за ползването. Моите приятели ме съветват да се откажа, но не! Ако 5 млн. души се опълчат – можем да променим нещата“, убеден е Тодоров.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: