Нашенка сезира институциите за екологична "бомба" в Черно море

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
15:17 / 28.03.2018
2817
Варненка сигнализира институциите във Варна и Бургас за замърсяването на Черно море с пластмасови отпадъци. Тя изпрати до Varna24.bg текста на предложението, което е отправила на вниманието на председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов, председателя на комисията по "Опазване и възпроизводство на околната среда" Кирил Георгиев и до директора на дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред" Николай Няголов. Ето какво пише дамата:  

"Желая да ви обърна специално внимание върху един неглижиран, но много наболял и важен проблем – замърсяването с пластмаса на Черно море. Съвсем наскоро организация "Грийн Пийс“ публикуваха изследване, което са провели край бреговете на България и данните, които изнесоха са шокиращи – Черно море е едно от най-замърсените с микропластмаса. Най-замърсени са участъците около Варна и нос Емине, човешката намеса е наложителна. Имаме нужда от спешни мерки за справяне с проблема, не само на общинско, но и национално ниво.

Варна, като един от големите черноморски градове, трябва да поеме инициатива за справяне със замърсяването, това може да стане с въвеждане на забрана за продажба и използване на масово употребяваните тънки найлонови торбички, като бъдат заменени с хартиени или биоразградими такива. Една такава забрана на общинско ниво, ще донесе само позитиви.

Гражданите не се замислят за замърсяването, защото очакват, някой друг да се справя и мисли затова. Нека подемем инициативата и да насочим мисленето и действията на хората в правилната посока. Има достатъчно фирми на пазара произвеждащи хартиени пликове в различни форма и размери, нека крайният потребител плаща за торбата, това е и начинът да се намали потреблението, гражданите ще започнат по-често да носят свои чанти за многократна употреба. В момента по закон полиетиленовите пликове с дръжки се плащат, но малките торбички, в които се слагат плодове, зеленчуци или други дребни стоки, не се следят по никакъв начин, и съответно те са навсякъде – по улиците, по дърветата, в полето, в морето...

Моля, разгледайте и обсъдете предложението ми, надявам се да осъзнаете спешната нужда от такава забрана. Европейският съюз със сигурност в най-близко бъдеще ще наложи по-сериозни санкции и ограничения по въпроса. Франция вече прие закон, който влиза в сила 2020г. всички чаши, прибори и съдове, които досега са били от пластмаса, да бъдат заменени с такива от биологични и разградими материали. Няма защо да чакаме, имаме нужда от решение възможно най-бързо и от промяна на мисленето и навиците си".

Предложението е изпратено и на вниманието на Община Бургас. 

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Обърната цистерна на АМ "Тракия", мантинелата е буквално премазан...
Германско икономическо издание: Готова ли е България за еврото? "...
Стана ясна причината за тийнейджърското меле в Габрово
Празникът на розата тази година ще ни поднесе огромни изненади
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици!
Младите българи в чужбина искат да се върнат обратно у нас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).