Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Наши сънародници откриха евтинията, пазаруват за месец напред от пазарите в Струмишко
Автор: Екип Burgas24.bg 19:36 / 13.12.2022Коментари (2)760
©
Хората от Сандански, Петрич и Струмяни пълнят чанти и багажници на автомобили на изгодни цени на пазарите в Ново село и Струмица, Република Северна Македония (РСМ). За местното население на пограничния район в Ново село в РСМ това е добре дошло, тъй като реализират добри обороти.

Пазаруват се предимно хранителни продукти – зеленчуци, брашно, сирене, масло, малко месо, по-малко дрехи и домакински стоки, слабо е търсенето на почистващи препарати и стоки за бита, уточнява Struma.bg.

На пазара в Ново село всеки втори клиент е от Сандански, Петрич или Струмяни. Те даже са станали приятели с местните търговци, които продават най-вече кочански ориз и зеленчуци – праз, спанак, зеле, моркови, кромид лук, домати, пипер, патладжан, краставици, маруля, млян червен и лют пипер, традиционната подправка шарена сол – люта и сладка, и др. 

Сирене, козе и овче, се продава средно по 440 денара на килограм, а това прави около 14.00 лева, смесеното е на по-ниска цена – 11 лева. Сравнено с това, което се продава по пазарите в Югозапада, е с 6-7 лева по-ниска цена. Изварата е на цена от 180 денара, което е 5,70 лева. Това са цени на сирене и извара, произведени от местните фермери, които търсят да им се плаща в денари, а не в български левове, както е на другите сергии.

Най-търсен е кочанският ориз. Цената на килограм е 80 денара, или 2,40 лв. Същият ориз може да се намери и в зеленчуковите магазини в Сандански и Петрич, но с цена 3,80 до 4,40 лв. Килограм сладки чушки се търгува на 40 денара на килограм, или по 1,20 лева, докато в българските магазини килограмът е 3,50 лева. Ябълките се продават за 30 денара, или 90 стотинки, и то големи жълти или зелени. На пазарите в Сандански и Петрич такива ябълки са на цена от 2,20 до 3,00 лева.

Без коментар са цените в големите търговски вериги. Олио, марка "Бисер“, се продава в големия магазин в Ново село на цена от 125 денара, или 3,80 лева. Свинското месо в емблематичния месарски магазин "Лебедите" е скочило драстично и килограм свински врат, бон филе, е 340 динара, или 11,00 лева. Телешкото е на същата цена. Неповторимият македонски суджук от свинско, телешко и пилешко се продава на 9 лева за килограм. Рецептата на този суджук се пази от месарите, а по вкус е уникален, тъй като се приготвя с праз вместо с кромид.

Домашната гроздова ракия от литър и половина се продава на цена от 7,00 лева.

На пазара се срещнахме с един от доайените, производители на кочански ориз, уникалната подправка от червен пипер – лют и благ, и шарена сол Димитър Минковски. Той живее в Струмица, но всеки четвъртък е на пазара в Ново село, а в събота е на пазара в Струмица. 

"Имам много приятели от Сандански, Петрич и Струмяни. С тях се познавам повече от четвърт век. Две години поради пандемията ги нямаше. Но сега вече, след като паднаха забраните, те отново се върнаха при нас. Продаваме стока, наше производство. Кочанския ориз си го добиваме ние. Със сина ми обработваме 120 декара земя, засята с кочански ориз.

Приятелите ми казват, че и във вашите магазини в Сандански се продава кочански ориз, но този, нашият, не да се хваля, няма нищо общо с този, който се продава при вас. Хората купуват по 3-4 килограма. Идват и пазаруват за месец. Аз много приятели имам от вашия край.

Освен ориз продавам и подправка от червен лют и благ пипер. Това си е мое производство, както и домашна гроздова ракия. По качества няма нищо общо с вашата, българската. Произвеждам и домашен оцет.

Пандемията срина нашата търговия, но сега се наблюдава оживление. Ние с граничните общини от България сме като братя. Говорим един език, а с тези от Петрич имаме много общи диалектни думи, докато в Сандански хората са по-интелигентни, говорят по-изчистено, градски език", каза Димитър и допълни, че очаква политическите разногласия между двете държави да се прекратят и да си живеем спокойно и мирно, както досега. 

"Купих всичко, което си бях записала. Купуваме зеленчуци, малко сирене, олио, брашно и бисквити. Идвам един път в месеца, откакто паднаха забраните. Дойдохме с кола, бензинът е скъп, но като тегля черта, излиза, че е по-евтино, отколкото в Сандански, и ще се върнем обратно след месец“, категорични са санданчаните Мария Стойкова и Стела Николова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ако не се лъжа, вносът на хранителни продукти от трети страни е забранен или подлежи на санитарен контрол. Но явно по границите липсва интерес да се контролира. На познати им се налагаше да изхвърлят луканките при влизане в ЕС преди ние да влезем :)
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: