Наши учени в екип, извършил пробив в лечението на аутизъм и шизофрения

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:27 / 19.05.2017
1687
Учени са на прага на революционни открития, които ще доведат до нови възможности за ранна диагностика и лечение на шизофрения, аутизъм, вродена епилепсия и умствено изоставане. Това стана ясно при откриването на първия по рода си в света международен симпозиум, посветен на неврогенезата в мозъка на примати и организиран от Медицинския университет във Варна. 

За участие пристигнаха изследователи от цял свят, които за разлика от стандартната практика работят не върху мишки, а върху по-сложния мозък на маймуни.  

"В две зони на мозъка има стволови клетки. Опитваме се да открием всички гени в тях, някои от които чрез модификация биха помогнали за терапията на широк кръг от заболявания", поясни проф. Антон Тончев от МУ, който заедно с проф. Грегор Айхеле и проф. Анастасия Стойкова от Института по биофизична химия "Макс Планк" в Гьотинген е научен организатор на форума. 

"Проектът се финансира активно от 3 г. и към 2020 г. очакваме да започнем експериментални изследвания", добави проф. Тончев. Резултатите могат да помогнат и за създаването на медикаменти за насърчаване на деленето на клетки в мозъка, нужно при инсулт и деменции или до ограничаване на този процес при мозъчни тумори. 

Скоро започват клинични изпитания за безопасност и на друг авангарден метод - трансплантация на извлечени от кожата и препрограмирани клетки, които в мозъка образуват неврони и така помагат за възстановяването след инсулт. Японското научно откритие, получило Нобелова награда, е тествано експериментално с успех върху плъхове, обясни проф. Заал Кокая от Швеция, чиято лаборатория извършва изследванията. Международният симпозиум има за цел да даде основа за създаване на мрежа от центрове за приматна неврогенеза, в която МУ-Варна ще има лидерска роля, допълниха организаторите.



Източник: Труд

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Простреляното в главата 2-годишно дете вече е извън реанимация
Икономист за Закона за хазарта: Случва се нещо много странно. Тов...
Туроператорите нямат право да не приемат рекламацията ни за некач...
Важни съвети за пътуващите по празниците
Слави Трифонов загуби дело за много пари
Проф. Рачев каза какво ще е времето по празниците


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).