Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Настаниха в приемни семейства две деца от Варна, загубили родители от коронавирус
Автор: Екип Burgas24.bg 10:26 / 28.12.2020Коментари (0)1109
© pixabay
Илюстрация
От кого можем да потърсим помощ, ако се разболеем, налага ни се да влезем в болница и няма кой да се грижи за малкото ни дете? На този въпрос Varna24.bg потърси отговор от Анна Конукова, директор на дирекция "Закрила на детето" във Варна. Поводът е конкретен случай, за който читатели на медията ни сигнализираха.

Преди близо две седмици, изплашена и притеснена майка на дете на годинка и половина от Варна,  започва отчаяно да търси помощ, след като здравословното й състояние рязко се влошава. Температура, повръщане, кашлица, хрема...Екип на Спешна помощ пристига, преглежда я на място, дава й необходимите медикаменти за момента и си тръгва, като я съветват да отиде и си направи тест, както и рентгенова снимка. Бащата на детето е на път, жената няма близки и роднини наблизо. Започва отчаяно да моли приятели, съседи и познати да гледат детето й за ден, два, три, докато си направи тест, изследвания и се стабилизира.

Паникьосани от пандемичната ситуация, масово всички отказват да рискуват своето здраве и това на семействата си, като й обещават подкрепа с финанси и каквото е необходимо, ако се лекува у дома с детето. Намира се съсед, който приема да закара болната жена за нужните изследвания и тест за коронавирус. През времето на лутане и търсене на вариант, жената вече диша затруднено. При направената рентгенова снимка става ясно, че е с двустранна пневмония, а тестът й за ковид е положителен. Спасява я незабавното постъпване в болница. Направеният тест на детенцето е отрицателен, затова се намират приятели, които приемат да гледат детето, въпреки, че те самите имат дете на същата възраст и отговорността е огромна.

Историята завършва с хепи енд, жената вече е изписана, долекувана у дома и в добро състояние. Разказваме я, за да спестим лутането на родители в подобна ситуация, които трябва да знаят, че има институции, към които могат да се обърнат за помощ. Защото всеки ден може да се окаже фатален.    

"В такава ситуация на всички близки се прави тест, но ако родителят е с положителен тест и трябва да влезе в болница, за да се лекува, а детето с отрицателен, би могъл този родител да бъде подкрепен чрез мярка за закрила, като детето временно се настани в приемно семейство. Ако детето също е с положителен тест, там на първо място ще е медицинската грижа.

Имаме вече две настанявания на деца, загубили родители от коронавирус, в приемни семейства на близки и роднини. Става въпрос за по-големи деца, които са поети от роднините, но минават през нас за консултация и да се регламентира настойничеството или учреденото попечителство. Ако има случай на самотен родител, който се налага да влезе за лечение и в този случай ние подкрепяме родителя, като временно детето се настанява на сигурно място в приемно семейство", обясни Анна Конукова.

Според нея не се наблюдава ескалация на случаите на агресия в семейството заради пандемията.

"Не мисля, че са повече, отколкото преди това. Имаме случаи на насилие, по-скоро на домашни конфликти. За щастие не са със силно изразено физическо насилие, застрашаващо живота и здравето, но при един конфликт на висок тон и обиди, това неминуемо травмира децата. Наскоро имахме обаждане от 16-годишно момче по такъв повод на националната телефонна линия", сподели Анна Конукова.



Още по темата: общо новини по темата: 14352
28.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: