Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Наталия Киселова: ГЕРБ не трябва да чака консултациите при президента, а да започне разговори веднага
Автор: Йоланда Пелова 18:33 / 03.04.2023Коментари (0)827
© Фокус
"Паметникът на Съветската армия едва ли е толкова сериозен проблем в сравнение с инфлацията", заяви тя относно предизборната кампания

6 от всеки 10 имащи право на глас не е упражнил избирателното си право. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ преподавателят по Конституционно право в СУ доц. д-р Наталия Киселова относно моментната картина на избирателната активност от 2 април.

"Обществото не е достатъчно да кажем, че е уморено. Според мен, има много по-дълбоки причини, които трябва да бъдат анализирани, защото усилията да се повиши избирателната активност през даване на повече възможности за гласуване наред с машините и чрез хартия, това не доведе до по-висока избирателна активност“, обясни тя.

По думите й ще е хубаво да се направи анализ колко гласоподаватели са избрали да упражнят вота си с машина и колко с хартия.

Според нея трябва да се помисли за много по-сериозно обучение на членовете на СИК предвид сложността на протокола, а не просто да бъдат предлагани от партиите, които имат право да излъчват представители за секционните комисии.

"Проблемите, които има обществото и държавата не са проблемите, които бяха поставени в дневния ред на предизборната кампания. Съгласете, че Паметникът на Съветската армия едва ли е толкова сериозен проблем в сравнение с инфлацията, цените на стоки от първа необходимост, така че ето ви заместване. Но този проблем с паметника страхотно замести санкциите по "Магнитски“, посочи доц. Киселова и допълни, че кампанията е преминала повече кой е виновен за сегашното положение и прехвърляне на топката едни към други.

"Всяка една от партиите, които са участвали в последните 4-5 парламента имат вина и съпричиняване за настоящото положение както по отношение на състоянието на законодателството, което създава проблеми, така и по отношения на някои въпроси, които възникват впоследствие. Според мен,

разделителните линии ще продължат

да бъдат и след края на предизборната кампания – про Украйна – про Русия, как България да продължи да подпомага, респективно да бъде неутрална по отношение на войната в Украйна. Друг въпрос, който ще бъде много сериозен... това как да изглежда финансово бюджета – повече разходи или по-консервативен бюджет. Третата тема във връзка със съдебната система“, анализира юристът и относно законодателството даде пример с ангажиментите във връзка с Плана за възстановяване.

По думите й има две възможности за връщането на "Има такъв народ“ в парламента – инициативата за референдум за промяна на системата за държавно управление, да са "възбудили част от избирателите“, но според нея е възможно да е "имало и контролиран вот“.

На въпрос дали са готови двете коалиции на първо и второ място да се обединят, Киселова отговори, че на теория е възможно, защото "всяка една от партиите, участвали в изборите заявяваше, че иска най-доброто за България и за своите избиратели. В този смисъл, ако най-доброто е да има правителство, то предполагаме, че би трябвало да могат да седнат да разговарят и да се обединят около няколко общи въпроса или цели“.

Тя обаче предполага, че заради личните отношения, нападки и

силното его на част от лидерите би било пречка

съставянето на правителство между тях. "Затова изчакват окончателните резултати, обмислят как да постъпят, но, според мен, този път не бива да се бърза да се казват тежки думи“, посочи Киселова.

Юристът коментира, че ГЕРБ е възможно да не поставят непреодолими условия за кабинет, а от ДБ са казвали, че могат да разговарят с партията на Борисов и ДПС за конституционни промени относно промяна на прокуратурата и реформиране на ВСС. Тя напомни, че Христо Иванов вече е казвал, че това не е невъзможно и същият беше министър във втория кабинет "Борисов“.

Киселова каза, че държавният глава трябва в едномесечен срок да свика Народното събрание, което ще рече 1 май и също, че 48 часа след изборите ЦИК е задължена поетапно да обявява различни данни относно проценти, мандати и прочее. Юристът припомни и процедурата, когато кандидати са избрани в няколко листи и това, че те ще имат 24 часа да изберат от кой район искат да бъдат обявени за избрани. "Тази дейност трябва да приключи в неделя – 7 дни след изборите“, заяви тя.

"Въз основа на това решение на ЦИК президентът е подканен да свика на първо заседание народните представители“, посочи Киселова и предположи, че е възможно президентът да го направи в седмицата след Великден.

На въпрос да очакваме редовно правителство или служебно, преподавателят по конституционно право коментира, че все още е твърде рано да се каже дали може да се събере достатъчно подкрепа, за да оцелее дълго редовно правителство.

По думите й ГЕРБ ще трябва да докажат твърденията си от кампанията, че са най-знаещите и можещи. "Върху ГЕРБ пада най-голямата тежест. Те не трябва да чакат консултациите при президента, а е необходимо да започнат разговори“, категорична е Киселова, но коментира, че хипотезите за редовно правителство са много.

"Време е за редовно правителство, но не бива да изключваме и служебното, което от временно стана доста по-продължително“, заключи преподавателят по Конституционно право.



Още по темата: общо новини по темата: 669
28.06.2023 »
24.06.2023 »
22.06.2023 »
02.06.2023 »
29.05.2023 »
13.05.2023 »
предишна страница [ 1/112 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: