Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Наталия Киселова: Няма основания да се иска провеждане на нови избори в София
Автор: ИА Фокус 08:36 / 07.11.2023Коментари (0)606
© БНТ
За момента няма основания да се иска провеждане на нови избори в София, защото не са констатирани сериозни нарушения на изборния процес. Основната цел на жалбата, която се готвят да внесат от щаба на останалата втора на балотажа Ваня Григорова, е стопяване на разликата между двамата кандидати. Така експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова коментира в БНТ създалата се ситуация в столицата след втория тур на местните избори.

"Всеки от участниците има право да оспори. Това е нормално и не се случва за пръв път. Преди четири години също имаше съдебен контрол върху резултатите", каза доц. Киселова.

"Оспорването е възможност на участници в изборния процес да се обърнат към орган, който може да направи преглед за законосъобразност на поведението на изборната администрация дали резултатите са такива, каквито са реалните гласувания на гражданите. Когато има отмяна на резултатите поради незаконосъобразност говорим за това, че резултатът е касиран. Тоест последицата в намесата на органа , който може да прецени законосъобразността на изборния процес и на резултатите. Гражданско е понятието "касиране", по-скоро става дума за отмяна на решението в случая на ОИК, която е определила кой е победител в проведения балотаж. За всяка една избирателна секция трябва да се посочи, че има нарушения. В жалбата трябва да бъде посочена конкретната секция и претенцията на кандидата", допълни експертът по конституционно право.

Според думите на Киселова не са чути по конкретни райони какви са претенциите, а това трябва да бъде въведено в жалбата на Григорова.

"Когато има разминаване между протоколите, които са сканирани на страницата на ЦИК и онези преписи, които са получени след преброяването в секционната комисия, това дава основание на кандидата за проверка. По отношение на първия тур за София имаше преброяване на три избора - кмет на община, за районен кмет, за общински съветници. За втория тур видеонаблюдението е предпоставка тези, които искат да оспорват да търсят грешки. Видеонаблюдението беше въведено скоро и до сега не са били преглеждани местни избори за законосъобразност пред административните съдилища. Имаше данни за парламентарни избори, които обаче се оспорват пред Конституционен съд. Оспорването е в Административен съд е с много повече възможности. Много вероятно е да се поиска и преглед на видеонаблюдението. Изборният кодзекс не го е предвидил изрично като доказателство. Тъй като препраща към административно процесуалния кодекс, вече въз основа на други закони съдът ще прецени дали да го допусне като доказателство. Но когато говорим за законосъобразност първо трябва да се прецени дали има технически грешки в първичния протокол и онова, което е въведено в ЦИК. Дали има грешки в изчисленията", допълни Киселова.

Тя подчерта, че ако съдът прецени ще има ново броене на гласове, но не за всички комисии, а за определени.

"Ако съдът намери нарушение в конкретни изборни секции, вариантите са два - да има изключване на тези гласове от общия брой гласове за кандидатите или ако има съществени различия между двамата кандидати и те се приближат, можем да говорим и за промяна в решението на ОИК. Според мен това е смело да се каже, но е възможно. Теоретично е възможно обявяването на друг кмет на града. Тези, които мислят да обжалват искат да смалят разликата или да докажат , че има превес на загубилия кандидат."

"За София не е имало обявяване на избора за незаконосъобразен при касирания на предишни избори. В по-малките населени места има такива случаи. Какво следва - в 7-дневен срок трябва да се подаде жалба до ОИК. В тридневен се препраща към Административен съд. След това ще бъде насрочено открито заседание. С колеги изчислявахме, че ако има оспорване в Административен съд и след това пред Върховен административен съд до Нова година тази съдебна сага може да приключи", подчерта експертът.



Още по темата: общо новини по темата: 494
05.04.2024 »
27.02.2024 »
16.01.2024 »
08.01.2024 »
03.01.2024 »
19.12.2023 »
предишна страница [ 1/83 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: