Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Натурален сок? Пием 100% измама пълна с консерванти, оцветители и парчета гума
Автор: Екип Burgas24.bg 21:43 / 14.05.2019Коментари (1)2387
©
Ако смятате, че можете да си купите натурален сок в търговската мрежа, това е пълна заблуда. Предлаганите като "100%" природен продукт плодови напитки всъщност са смес от оцветители, консерванти, Е-та и подсладители, категорични са експерти.

Едни от най-скъпите сокове, предлагани като натурални, всъщност са разтворен концентрат. Естествен плод има рядко, а кутията е пълна с вредни Е-та и естествената съставка стевия понякога отговаря на истината. Въпреки че портокаловият сок наистина се прави от плод, той се пастьоризира на температура от 95 градуса. Това убива повечето микроорганизми, които биха ускорили процеса на разваляне. В същото време обаче се разграждат близо 80% от всички витамини и полезни вещества, съдържащи се в цитруса. 

След термичната обработка, портокаловият сок се пълни във вакумирани варели, за да няма контакт с кислород, който също би ускорил развалянето. В тези варели сокът може да престои без да ферментира, но за сметка на вкусовите и ароматни качества. Процесът на обработка унищожава полезните витамини и вещества и влошава вкусовите качества на портокаловия сок. Варелите със сок се внасят у нас, където отново се отварят и се прибавят изкуствено създадени овкусители, оцветители, ароматизатори. Често се добавя и захар, или други подсладители като фруктозен сироп, които са по-вредни и от захарта. 

Не вярвайте и на рекламите за "парченца плодове", защото това са просто добавени гуми, подобие на плод. Така въпросните "натурални" сокове наистина няма как да бъдат натурални, защото не е възможно да имат трайност по една година. Дори сокът да е направен от истински плод, обработките са толкова агресивни, че се губят всички полезни вещества.  В България е въведено изискването само истинските сокове да съдържат надпис "сок" на етикета и затова почти на нито една кутия няма да намерите надписа, пише Хотарена. Ето и какво можем да направим, за да избегнем вредните напитки, от които освен всичко останало се получават и киселини – най-добре е въобще да не се купува сок в кутия, а да се инвестира в сокоизтисквачка, в която сами да си направим истински фреш!








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Без да се поддавам на носталгия, бих попитал - защо преди 20-25 години спряха от производство нашенските натурални нектари от праскови, дюли, ябълки, круши и сливи, бутилирани в бели бутилки от 0,5 л, които имаха трайност до 7 дни, но без добавки като оцветители, ароматизатори, консерванти, е-та и т.н., по цени 40-60 ст.? Защото уж били произвеждани в нехигиенични условия и не отговаряли на световните стандарти?! И с такива и тям подобни аргументи зачеркнаха родното производство, основаващо се на изобилието от плодове, за да дадем път на фалшивите, нездравословни и направо вредни сокове и нектари, произведени по рецепти на големите производители от странство, които преследват само една-единствена цел - печалбата!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: