Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Навършва се годишнина от обявяването на три защитени територии в Странджа
Автор: ИА Фокус 16:39 / 29.12.2022Коментари (0)517
© ДПП
Наред със светлите Коледни и Новогодишни празници, тези дни своя рожден ден отбелязват три от защитените територии със собствен статут на защита в границите на Природен парк "Странджа". Това са Природните забележителности "Пещери и извори на р. Младежка" и "Махарата", както и Защитената местност "Пирен". Това съобщиха от Дирекцията на природния парк, предаде репортер на "Фокус". Обявени са със заповед от 29 декември 1973 г. на тогавашното Министерство на горите и опазване на природната среда, на тази дата те отбелязват своя 49-ти рожден ден. 

Природна забележителност "Пещери и извори на р. Младежка", намираща се непосредствено западно от с. Младежко, опазва изворите на едноименната река (трета по дължина в Парка и най-дълъг приток на р. Велека – 40 km) и няколко пещери около тях. Едната от пещерите (наречена Калето) е с монтирана решетка на входа, поставена по проект на Дирекцията на Природен парк "Странджа" от 2014 г. с цел опазване на прилепите в района, другите пещери са със свободен достъп. Тази Природна забележителност е една от най-посещаваните в Парка, с нейните екопътеки обезпечени с дървени парапети и мостчета, погледни места към реката и околните райони, както и заслон с камина. Струва си да я посетите. В началото на екопътеката има и лековита чешма с мини-басейн. Водата там лекува болести на нервната система и сърдечносъдови заболявания.

Природна забележителност "Махарата" опазва едноименната пещера, а названието ѝ идва от турската дума mağara (в превод: "пещера"). Тя е една от най-големите пещери в Природен парк "Странджа" и същевременно най-голямата в източната част на Парка. Входът ѝ е впечатляващ по вид и размер, до него през периода на пълноводие на реките и деретата в планината можете да наблюдавате живописния воден пад на протичащия в близост дол. Намира се южно от селата Бродилово и Кости зад старото гранично съоръжение, до нея се стига по чакълирани и черни пътища. По-рано през годината обновихме информационната табела до границата на тази Природна забележителност.

Защитена местност "Пирен", с площ 22,39 ha, опазва едно от естествените находища на едноименния вид вечнозелен храст (латинско име: Erica arborea) в Парка, намиращо се в местност Дядо Вълчо североизточно от с. Кости. Пиренът е топлолюбиво растение от семейството на странджанската зеленика. Образува обширни храстови съобщества. Типично средиземноморски вид, доста разпространен в Южна Европа. В България обаче единственото място, където можете да наблюдавате пирен, е Странджа. Видът е защитен, брането и унищожаването му са забранени. До това находище можете да стигнете по чакълиран път, излизащ вляво от шосето между селата Българи и Кости и минаващ по северната граница на резерват "Силкосия". Трасето е стабилизирано, така че ако имате желание или път в района, си заслужава да отидете да видите това уникално за Странджа растение.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Хороскоп за деня
Бедствено положение по Южното Черноморие
Почина патриарх Неофит
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: