Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Не се очакват сътресения по отношение цената на хляба през новата година
Автор: Йоланда Пелова 09:04 / 09.01.2023Коментари (0)451
©
Към момента нямаме притеснения по отношение качеството и количеството зърнена реколта, която се очаква да приберем. Това каза в сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ Мариана Кукушева – председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. "Затоплянето е частично изненадващо. Миналата година първата десетдневка на м. Януари пак беше топло, но в момента есенниците се развиват много добре. Очакването за сняг всъщност ще развие нормалните биологични процеси в растенията и няма за какво да се притесняваме“.

По отношение цената на зърното, за първи път от толкова години, тя е стабилна. "Цената е сравнително по-ниска, спрямо цените на зърното от м. Март-април 2022 г., но няма очаквания за трусове, защото в света има достатъчно пшеница. Когато не се променя цената на основната суровина не можем да гадаем и няма как да очакваме, че ще има промяна в цената на хляба. Цената на хляба и тази година отново ще бъде без ДДС и това е изключително важна социална мярка, взета от всички политически сили в страната. Това е най-социалната мярка, защото тя опира до джоба на всеки български потребител. Не се очакват сътресения по отношение цената на хляба“.

Стабилността на цената на хляба е от достатъчното количество зърнена реколта, второ – от отшумялата пандемия, допълни Кукушева. "Трето нещо – субсидиите от държавата по отношение цената на енергията. И четвърто, пазарът отся нестабилните играчи.“

България е традиционен, голям производител, даже ние сме на първо място в света по производство на пшеница на глава от населението и това обезпечава нашата продоволствена сигурност, категорична е Кукушева. "Това ни прави силни, защото изнасяме пшеница. Това ни прави независими в огромна степен, защото в България не се случи онази продоволствена криза, която преживяха развитите европейски държави.“

Основно предизвикателство е отново да продължим да следим пазара, за да няма злоупотреба и изкривени търговски практики, заяви Кукушева. "Много важна наша задача е да продължим да отстояваме категоричното правило, че ДДС се плаща винаги от крайния потребител, т.е. нулевото ДДС се отразява върху крайната цена. И да продължим да защитаваме интересите на бранша на национално и законодателно ниво, да се борим със сивата икономика, която чувствително намаля, благодарение на нулевото ДДС, което се внесе в хляба“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Великден 2024 г.
Съдебна реформа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: