Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Не вярвайте на всяка рекламна статия, в която има името на Лили Иванова, Стефка Костадинова или други популярни
Автор: Екип Burgas24.bg 13:40 / 09.09.2023Коментари (0)598
©
Масирана кампания с измамни реклами на лечебни продукти с популярни лица.

Неправомерно се използват имената на Лили Иванова, Стефка Костадинова журналиста Лилия Мустакова

Зачестяват измамите с реклами на продукти за лечение на хронични заболявания и облекчаване на различни бележки, в които неправомерното се цитират имена на популярни лица от музикалната сцена, спорта и журналистиката, медици и медии.

Нова телевизия показа фалшива реклама на хранителни добавки за хора с диабет, в която са замесени имената на медията и популярната водеща Лилия Мустакова. БТА разказа за измама с логото на агенцията и Стефка Костадинова в реклама на лекарство за болки в ставите. Същото лекарство се промотира и с името на Лили Иванова, видя онлайн платформата "Ние, потребителите“.

Обединяващото в тези реклами са познатите при подобни измами похвати: свидетелства на авторитетите, билкова основа на медикаментите, достъпност за обикновените хора, отстъпки до 50% и отброяващ времето на промоцията часовник и др.

За да помогнат на хората да се ориентират по-добре, когато попаднат на подобни предложения, експертите от "Ние, потребителите“ направиха анализ на някои от елементите в специално създадената рекламна страница с името на Лили Иванова, които издават, че е измамна. Тази страница се намира на странниця адрес: https://lyndanarrone-bunn.com/anv/rod/xzm.php, а на нея са поместени новина, че "Срещу Лили Иванова е заведено дело за разкриване на тайната и за лечение на ставите“, фалшиво интервю с нея за историята след спечелване на делото, фалшиви постове уж в нейната официална Facebook страница, коментари на други потребители в социалните мрежи, експертен коментар на медик и разказ в пет дни на потребител за резултатите на продукта и др.

Да се върнем на издайническите твърдения в рекламната страница!

Делото за разкриване на тайната на Лили Иванова за лечение на ставите е заведено от Национална асоциация на дерматолозите, а сдружение с подобно наименование в България не съществува. Освен това, разглеждането на подобен спор не попада във функциите на Конституционния съд и няма как да бъде вярна вменената реплика, че е била съдена там.

Времето от завеждането на делото до неговото спечелване от поп дивата е съмнително кратко – само един месец. Всяко съдебно производство е поне двуинстанционно и няма как да се стигне до окончателно решение в толкова кратък срок. Странно е и хрумването при посочването на размера на уж присъденото обезщетение да се използва чужда валута - 64 000 евро, а още по-фрапантно е да се твърди, че средствата са дарени на "Фонда за лечение на деца“, тъй като такъв в България към момента няма.

При търсене в интернет с ключови думи "Лили Иванова стави болки в коленете и гърба“ не излиза нито един резултат, въпреки че се споменават уж състояли се "телевизионни изяви“ на певицата. Това е меко казано странно, тъй като нейните медийни участия в последните години са сведени до санитарния минимум, а когато такива все пак се случват в телевизионен ефир, няма как видеозаписът да не бъде публикуван на страницата и в каналите на съответната медия, респективно – да не излиза като резултат при търсене.

Резултати не се намират и при търсене в сайта на NOVA на уж състоялото се гостуване на Лили Иванова в предаването "Здравей, България“, цитирано в първия отговор в съчиненото специално за измамата интервю със звездата.

В този пример също се прилага популярният в рекламата подход "свидетелства на авторитетите“, като тук силата е двойна. Първо, защото Лили Иванова е една от най-големите звезди на родната поп музика и безспорно оказва влияние върху своите почитатели, включително върху онази част от тях, към които целево е насочен промотираният продукт. Същевременно широко известен факт е, че тя има завършено медицинско образование и това придава допълнителна, експертна тежест на твърдението. Цитирано е име на ревматолог от Българското дружество по ревматология Слави Стойчев. В подобни случаи хората могат да се обърнат към сдружението и най-вероятно ще научат, че там нито има специалист с такова име, нито ангажимент с въпросната реклама.

И още: 

– Едно от изображенията на фалшивия сайт е колаж - корица на популярно списание със снимката на Лили Иванова, върху която с фотошоп са поставени флакон и опаковка на рекламирания продукт.

– Цената е в евро, обявено е голямо намаление от 78 евро на 39 евро, като има часовник, който отброява времето до изтичането на офертата.

– Уж извадени от Facebook коментари на хора с български имена, като при кликване върху името на потребителя не се отваря коментарът в профила му, а посетителят се премества на друг пасаж от същата уеб страница на рекламата.

В допълнение, при свободно търсене в интернет на рекламирания продукт се намират уеб страници, които са регистрирани през тази година, в Панама, нямат никакви данни за търговеца и за връзка с него. Отново се предлагат фрапантни отстъпки – в единия от сайтовете, например, цената на продукта е 138 лв., а се продава за 69 лв. Във Facebook има няколко страници на продукта, всяка от които с подозрително малко на брой последователи, малко реакции на постовете, никакви коментари, посоченият имейл е в платформата за безплатна поща gmail, анализират още от "Ние, потребителите“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: