Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нечовешко! Заловиха бракониер, убил десетки застрашени от изчезване птици и бозайници
Автор: Екип Burgas24.bg 10:26 / 19.09.2021Коментари (0)1298
©
При съвместна акция на представители на ОД на МВР Разград и Държавно ловно стопанство "Воден – Ири Хисар“ е задържан Р. К. При проверка в дома на нарушителя, разпоредена от Районна прокуратура Разград, са открити замразени трупове и препарати на над 20 вида защитени птици и бозайници. Сред тях има видове, приоритетни за опазване в Европа, като малък креслив орел и вечерна ветрушка; включени в Червената книга на България видове като видра, белоопашат мишелов, малък корморан, тръстиков блатар, също защитени видове като земеродно рибарче, черешарка и папуняк, както и части от незаконно отстреляни благородни елени. Целта най-вероятно е била препариране с цел незаконна търговия.

Щетите, нанесени от бракониера, се разпростират и извън границите на страната ни, защото много от убитите птици с голяма вероятност са от мигриращи популации от други европейски страни. Затова за случая са информирани и европейски природозащитни организации и международни институции.

От Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) предполагат, че изчезването на някои от последните двойки египетски лешояди в Североизточна България, който е една от най-застрашените птици в света и чиято популация у нас в момента наброява едва 25 двойки, се дължи точно на такъв тип бракониерство. Отстрелът дори на една птица от критично застрашен вид е огромна щета за популацията му и може да допринесе за пълното му изчезване.

"Не сме очаквали, че подобно варварско, масово избиване на застрашени видове може да се случва в България. Подобни действия могат да доведат до изчезването завинаги на даден вид от страната ни. Нямаме скорошни данни за сигурно гнездене на вечерната ветрушка например и може да се окаже, че този човек е застрелял някоя от последните двойки в България. Случаят предизвиква огромна тревога сред колегите ни в Европа, с които работим съвместно за опазването на тези видове.“, коментира Стойчо Стойчев, директор природозащита в БДЗП.

"Лицето Р.К. е известно в цялото Лудогорие с бракониерските си прояви, но досега не беше залавян. При предприетите претърсвания на района бяха открити два трупа на убити благородни елени. Имаме съмнения и за други убити животни, но това ще можем да твърдим със сигурност когато и ако открием останки от тях. Определям случилото се като вандалски акт и престъпление спрямо живата природа. Това е груба намеса в дивечовите популации и води до определен дисбаланс в тях. Не на последно място, бракониерството обезсмисля години целенасочен труд на поколения ловни специалисти и краде биоразнообразие и жива природа от нашите деца!“ – коментар на инж. Кирил Колев, директор на ДЛС "Воден – Ири Хисар“.

Престъпленията срещу дивата природа, включително бракониерството, трафикът на диви животни и незаконното им отравяне, причиняват значително намаляване на биологичното разнообразие. Те могат за миг да обезсмислят години усилия за опазване на даден вид. Тази дейност е незаконна и подлежи на строги санкции – включително и затвор. Според Наказателния кодекс на Република България "Който унищожи, улови, задържи или продаде екземпляр от европейски или световно застрашени диви гръбначни животни без необходимото за това разрешение, се наказва с лишаване от свобода до 5 години, както и с глоба от 1 000 до 5 000 лева и с компенсиране на нанесените щети". По случая е образувано досъдебно производство и тече разследване.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
49-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2023/24
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: