Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Неда Малчева: Някои хора трябва да теглят кредит, за да си изпратят децата на училище
Автор: ИА Фокус 13:17 / 15.09.2023Коментари (5)705
©
Прави ми впечатление, че страшно много финанси падат на гърба на родителите в началото на учебната година за неща, които по принцип не са длъжни те да подсигурят. Това е нещо, което мен ме събаря. Да, нашето семейство може да си го позволи, но има хора, които не могат. Какво се случва с тези хора? Някои хора трябва да теглят кредит, за да си изпратят децата на училище особено ако са повече деца, както сме ние! Това коментира пред "Фокус“ майката на три деца и художничка Неда Малчева, чието дело са популярните в интернет, забавни илюстрации за живота на една майка. Неда също така е автор и собственик на школа за рисуване.

По въпроса какъв е определеният семеен бюджет за изпращане на децата отново на училище, многодетната майка каза следното:

"Ние не го определяме, защото никога не знаем с какво ще се изненадаме. За щастие можем да си го позволим, но пък аз никога не съм тръгвала да купувам някакви много скъпи неща. Все още не съм ударила 1000 лв., тепърва ще има още разходи, но скоро ще ги стигна. Даже ми се струват малко за тримата“.

"Миналата година, за подготовката на първокласничката, трябваше да купя раница, кутия за храна, шише, тетрадки и униформите, които за мен са много скъпи. Но пък, като се замисля по-добре да дадеш парите за тях, отколкото да мислиш всеки ден това дете с какви дрехи ще се облича. Около 500 лв. ни излезе подготовката за 1-ви клас. Тази година малко повече вложих в сина ми. Той е на 14 години и е човек с ясна преценка. Знае какво иска да му взема. Той има един каприз за раница, дъщеря ми съвсем различен“, споделя Неда Малчева.

"Както знаете всичко е поскъпнало – дрехи обувки… Специално за учебните помагала не виждам разлика в цената, излязоха ми горе-долу, колкото миналата година. Но от към дрехи и обувки ми се струва, че има определено повишение на цените. Тетрадките също ми се сториха малко по-скъпи, отколкото бяха миналата година“, така коментира повишението на цените преди тази учебна година майката.

"Дъщеря ми обядва в училище на стол като обяда й е 3,90 лв. на ден. За щастие с родителите имаме уговорка да не даваме пари на децата, защото все още са мънички. Най-скъпо ми излиза пазаруването за големия син, защото ние живеем извън Русе, а той учи в Русе. Синът ми трябва да пътува до училище. За щастие от тази година училището осребрява билетите. От там остава да давам джобни, защото той е малко по-злояд и не желае да носи обяд от вкъщи. Но като направя сметката, че са на училище и градина до вечерта и не е нужно да сготвя, за да ги нахраня, за мен е еднакво. Но винаги тръгват нови разходи - искат се пари за това, за онова. Като цяло си е стабилен разход за родителите“, поясни Малчева.

"Сега тепърва трябва да закупя учебници за сина ми. В 8-ми клас те се плащат от родителите, все още не са предоставени безплатно от държавата, което предполагам е доста голямо затруднение за хората, на които им е трудно да си го позволят. Това го намирам за най-тежко. Въпреки че от 1-ви до 7-ми клас учебниците са безплатни, ние сега пак събираме пари за помагалата на децата. На дъщеря ми, която е 2-ри клас, помагалата за училище бяха на стойност около 70 лв.".

Майката на бъдещия осмокласник подкрепя тенденцията за закупуването на учебници след осми клас втора употреба: "Не заради друго, а защото е редно. В крайна сметка, ако този учебник е използван и е в добро състояние, защо да не се предаде към друго дете?".

"За мен това са едни грешни пари дадени за нов учебник, при положение, че може да си ги намерим и набавим втора употреба", добави майката и пожела на всички успешна учебна година и здрави нерви!

Стажант-репортер Илиана Пенова



Още по темата: общо новини по темата: 302
16.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
предишна страница [ 1/51 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Забравяш новия iPhone 14 S Pro Turbo Max. Без него няма как. Детето трябва да може да комуникира.
на 15.09.2023 г.
+3
 
 
Навремето са си продавали нивите, за да пратят детето да се учи. Защото са знаели, че това е най-важното. Сега ревем за ранички, пособия, какво щял да яде... ТОВА са най-важните години на всеки човек, от това зависи какъв ще му бъде живота.
на 15.09.2023 г.
+2
 
 
Тая е мега малоумна. Нали има глава на раменете. Нали "мисли". Нали знае, че наближава 15-ти септември. Задели пари 1-2 месеца преди това ако толкова нямаш. Каква е алтернативата, плащаш всичко на детето с парите от настоящата ти заплата и после ревеш? Има го и друго - винаги детето ти е с приоритет.Взимаш му каквото трябва, а ти като родител ако трябва ще го караш на хляб и сол. Но явно родителя си има месечни разноски по маникюри, ресторанти. НЕ става така!
+4
 
 
сигурна съм, че всички тези неща могат да се купят и без затруднения, но нали всичко трябва да е марково. Детето да се фука с раница от 100-200 лв, и всичко да е от "марка". виждам ги по книжарниците едно портмоненце 60 лв., айде стига. Купете си обикновени помагала и чанти и няма да ви е скъпо.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Олиото стигна цената на зехтина
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Природни стихии
Великден 2024 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: