Нехамер иска два милиарда евро за охрана на границата на България

Автор: Тереза Герова
Коментари (0)
16:29 / 23.01.2023
760
Канцлерът на Австрия Карл Нехамер поиска два милиарда евро от Европейската комисия за подкрепа на охраната на границите на България, предава ORF, най-голямата обществена медия в страната.

По време на днешното посещение с президента Румен Радев в Елхово на българо-турската граница той призова и за промени в законодателството на ЕС, като например в "директивата за връщане“. На свой ред Радев определи изключването на страната ни от Шенгенското пространство като "несправедливо". Въпреки това обаче изрази увереност в бързото решение по въпроса за приемането на България в Шенгенското споразумение.

Австрийският канцлер бе приет с военни почести от Радев на летище Пловдив. След това Нехамер и вътрешният министър на Виена Герхард Карнер инспектираха с хеликоптер заедно с Радев и вътрешния ни министър Иван Демердшиев българо-турската граница, за да получат представа за ситуацията по външната граница на ЕС.

В навечерието на пътуването си до България Нехамер призова за повече подкрепа от страна на ЕС в защитата на външната граница на Общността. Той изиска по-конкретно европейски средства за силна гранична ограда в България, изградена по гръцкия модел. Досега Европейската комисия отказва да отпуска средства за изграждането на подобни съоръжения, но подпомага финансово подобряването на инфраструктурата по границата.

Австрия наложи вето на присъединяването на България и Румъния към Шенген през декември миналата година заради нелегалната миграция. Преди посещението си Нехамер подчерта, че австрийското ветото върху разширяването на Шенген ще остане в сила, "докато ситуацията се промени фундаментално".

Официална Виена твърди, че повече от 100 000 бежанци са били задържани в Австрия през 2022 г. По данни на МВР 40 на сто от тях са дошли в страната от Турция и през България. Основно това са хора от Афганистан, Сирия, Мароко, Египет и Сомалия.

Виж коментарите (0)

Още по темата (447):
18.04.2024 Еврокомисар Йохансон: Напълно готови сте за Шенген, няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти
18.04.2024 Еврокомисарят Йохансон и вътрешният министър на Румъния при Калин Стоянов в
МВР
18.04.2024 Николай Рашков: Ако полетът ви бъде отменен - ще получите храна и вода, но много шофьори по границите имат ужасни битови условия и никой не се интересува!
11.04.2024 Заради Шенген: Христо Стоичков попиля австриеца Нехамер
04.04.2024 Вече три дни баща няма връзка с детето си
04.04.2024 Сергей Станишев заговори за загуби за милиарди евро за България заради
Шенген
Още новини от Национални новини:
Министърът на туризма обсъди перспективи за развитието на район С...
Доставена е поредната военно-техническа помощ за Украйна
Обрат: Нулевата ставка все пак ще остане до края на 2024 година, ...
ЛУКОЙЛ с дарение към Община Бургас, ето какво ще се случи с него
Осигуриха 295 млн. лв. за фермерите, изплащат ги до тази дата
Нова промяна при изплащане на обезщетения за безработица!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).