Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нелепа е полемиката около зарязания комунистически пропаганден тотем в Перущица
Автор: Екип Burgas24.bg 10:53 / 08.11.2022Коментари (2)669
Представяме ви коментар от страницата на "Деволюция" във фейсбук относно снимките на Рут Колева в комплекса край Перущица.

Изключително нелепа полемика предизвика фотосесията на Рут Колева в изоставения така наречен "мемориален комплекс" в град Перущица, който по същество си остава поредния зарязан комунистически пропаганден тотем.

Понеже всякакви псевдопатриоти започнаха да се упражняват по темата за "оскверняването" и да спекулират с паметта на жертвите в априлското въстание, и понеже медиите удобно избягват най-важния момент в цялата дискусия - какъв е този паметник, се налага да внесем малко разяснения.

1. Паметникът не случайно е кръстен "трите поколения". Построен е през 1976-та по случай 100 години от Априлското въстание, но основната му функция, както често е правила тоталитарната власт, е, покрай чувствителната и емоционална тема за българската борба срещу османското иго, да легитимира и комунистическото въстание през 1923-та, както и организираният от СССР преврат и окупация през 1944-та година.

2. Затова паметникът има пресъздадени сцени не само от априлското въстание, но и от Септемврийското въстание през 1923-та година и Превратът от 1944-та. Тези събития нямат нищо общо като идеология и цели, още повече към саможертвата на жителите на Перущица през Априлското въстание. В единия случай през 23-та година говорим за терористичен опит за сваляне на българска власт под диктовката на болшевиките и Сталин, а във втория говорим за окупация и имитация на преврат от Червената армия по модела, който налагат във всички страни останали в съветската сфера на влияние.

3. В средата на паметника има псевдосаркофаг. Псевдо, защото в този саркофаг НЯМА кости. Той е поставен символично и не може да се тълкува, че например Рут Колева се е снимала върху костите на загиналите.

4. До 1989-та на кулата на паметника е имало петолъчка, която впоследствие е премахната. С това ясно подчертаваме истинското послание и повод за монумента.

5. Въпреки спорадичните доброволни инициативи за почистване на пространството, мястото продължава да не бъде припознато нито от гражданите на Перущица, нито от останалите гости на града. Същото се случва и с много други подобни паметници, които се опитват на гърба и паметта на възрождениците ни, да пришият акциите на комунистическите терористи и партизани.

6. Наистина обаче е нужна сериозна преоценка на подобни паметници и по възможност реконструирането им, за да се елиминират фалшификациите в посланията.

Plovdiv24.bg припомня, че районната прокуратура в Пловдив започва разследване с казуса "Рут Колева", при който певицата засне видеоклип, качена върху костницата на паметника на трите поколения в Перущица. За това съобщи районният прокурор - Чавдар Грошев. По думите му ще се види дали събраните данни ще бъдат достатъчни за досъдебно производство в рамките на месец.

"Ще бъдат снети сведения от лицата, направили клипа и от кмета на Перущица, за да се види дали са извършени хулигански действия, какъв е паметникът, дали се поддържа, какъв е достъпът до него", уточни районният прокурор. 






Още по темата: общо новини по темата: 4
07.04.2023 »
19.11.2022 »
09.11.2022 »
07.11.2022 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
усети се, че не може да пее, почна да се съблича като фолк певица
0
 
 
Много добре е описано всичко. На фалша от бетон съдбата му е да бъде нужник или сметище. Като Братската могила и други знайни и незнайни "творби", нацвъкани из страната.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: