Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нели Куцкова за снощния протест: Не бива този справедлив гняв да преминава границите, защото едно насилие поражда друго
Автор: ИА Фокус 19:14 / 01.08.2023Коментари (0)449
©
Сега чувам, че има едно искане да се включи възможността мерките срещу домашното насилие да обхванат не само хора, които са семейство или хора, които живеят във фактически брак, без да са официално женени и омъжени, също така и интимните партньори. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Нели Куцкова, бивш председател на Съюза на съдиите в България, бивш член на Висшия съдебен съвет. "Защото, може би трябва да обясним, че когато става въпрос за домашно насилие, законът предвижда много спешни мерки и привилегии за жертвата. Именно с оглед спецификата на взаимоотношенията между насилника и жертвата, се издава заповед за защита, заповед да не се приближава жертвата. И между другото, в съдилищата има много такива дела и колегите издават много такива заповеди и взимат много мерки срещу домашното насилие. Но нали знаете, че когато човек си върши съвестно и нормално работата, това не е новина, новина е когато нещо възмути чувството за справедливост на гражданите. Предложението е в този кръг, с по-големи права за жертвите да бъдат включени и взаимоотношенията с интимен партньор, с когото пострадалия, или пострадалата не живеят заедно. Няма лошо да се включи, но според мен, трябва да се помисли малко повече за прецизния законодателен изказ. Но, от друга страна е много важно хората да си знаят правата, а и институциите да им разясняват правата. Лично за мен е много важно още в училище младите хора да бъдат информирани какво предвижда закона в случаите на домашно насилие, какви права имат те, към кого да се обърнат. От друга страна, има достатъчно и български, и европейски норми, които задължават институциите да оказват помощ на пострадалите в такива случаи. Има една директива от 2012 г., която предвижда, че държавните институции в момента, в който се натъкнат на домашно насилие, имам предвид от полицията, до всички по веригата, незабавно са длъжни да осигурят и психологическа и друга защита на пострадалото лице, което пък трудно може да се реализира в нашите условия. Защото не може да се иска от полицията да е компетентна за всичко, въпреки, че в тази директива е записано, че и полицаи и всички останали по веригата, трябва да бъдат обучени с някакъв минимален обем знания какви трябва да са първите реакции при случай на домашно насилие. Защото, не можем да изискваме от полицаите и мачове да охраняват, и да оказват първа помощ при домашно насилие, и да информират жертвата за правата й. Тоест, едно всеобщо обучение би било от полза на всички, както и евентуалните насилници да знаят какво може после да им се случ", добави Куцкова.

Според нея, ако институциите подхождат с малко повече внимание когато става въпрос за домашно насилие, където е много деликатно и наистина има нужда да се помогне и на тях самите.

"Това е дълъг процес и в България ние нямаме толкова много служители, които могат да направят изискваната в директивата първоначална оценка за опасността на извършителя, за опасността за здравето и живота на жертвата. Понякога колеги, особено в по-малки населени места, където все пак хората се познават и всичко става по-бързо, се опитват, назначават такива експертизи, изискват данни от полицията, от общините какви са взаимоотношенията, какви са опасностите, което дори не е тяхно задължение, но те го правят, точно с оглед на това, че става въпрос за човешко здраве и живот. В големите градове е доста по-трудно, защото там такава организация бавно се създава. Много може да се говори по въпроса и смятам, че този гняв трябва да се използва за добро в бъдеще, да има точно един такъв превантивен ефект. Разбира се, в определени моменти, този гняв, в такъв гняв има и призиви за линч, за жестокост, и към съдийката, а и слушах вчера хора, които смятат, че на този извършител трябва да му се наложи доживотна присъда", каза Нели Куцкова.

Според нея, Наказателният кодекс е голям документ, хармоничен документ, в който са подредени по тежест престъпленията, а също така и наказанията. Така, че не бива, този съвсем справедлив гняв да преминава границите, защото едно насилие, поражда друго насилие. "По-скоро трябва да си говорим много сериозно от ученическа възраст до старческа възраст дори, защото много възрастни хора също са жертви на домашно насилие и са зависими от свои близки и роднини и не си знаят правата и не могат да реагират".

Цоня СЪБЧЕВА



Още по темата: общо новини по темата: 210
11.05.2024 »
25.04.2024 »
17.04.2024 »
17.04.2024 »
05.04.2024 »
27.03.2024 »
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: