Нервните клетки не се възстановяват: Наистина ли?

Автор: Рени Томович
Коментари (0)
17:38 / 08.04.2023
1563
Повечето от вас вероятно са чували, че...

… нервните клетки или невроните не се регенерират. Всъщност този мит отдавна е развенчан. Но как се е образувал и как всъщност нервните клетки в човешкото тяло се обновяват?

И каква е истината?

В края на 19-ти век нобеловият лауреат, хистологът Сантяго Рамон и Кахал дълго време формулира непоклатима догма: "След завършване на развитието, източниците на растеж и регенерация на аксоните и дендритите (процеси, които предават и получават импулси от един неврон към друг –б.ред.) безвъзвратно пресъхна "При възрастен нервните пътища са нещо фиксирано, завършено и непроменливо. Всичко може да умре, нищо не може да се прероди. Науката на бъдещето трябва да промени, ако е възможно, това строго постановление .", съобщава ТАСС.

Нервните клетки всъщност не се делят сами. Затова е прието да се казва, че не са възстановени. Въпреки това, човек има процес на образуване на нови нервни клетки и въвеждането им в невронната мрежа - неврогенеза.

През 60-те и 90-те години на миналия век проучванията показват, че при експериментални животни неврогенезата протича през цялата зряла възраст. До края на 20 век раждането на нови неврони също е потвърдено в човешкия мозък. Това доказа, че:

при хората възниква генезисът на нервните клетки;

човешкият мозък (или поне части от него) запазва потенциала за самообновяване през целия живот. Въпреки това, при стареещите хора има намаляване на невропластичността, тоест най-общо казано, способността на мозъка да се променя. Поради това в напреднала възраст може да се наблюдава увреждане на паметта и когнитивно увреждане.

Учените са записали, че невроните се генерират главно в зъбчатия гирус на хипокампуса (участва във формирането на емоции, пространствената памет, необходима за навигация, прехода на краткосрочната памет към дългосрочната памет), както и в субвентрикуларната зона на страничните вентрикули. В момента има съобщения за откриването на процеса на обновяване на клетките в други части на мозъка. Но засега те нямат достатъчно доказателствена база.

Неврогенезата е важна основа за пластичността на мозъка, която от своя страна е от голямо значение за човешката памет и когнитивните функции. Процесът на появата на нови клетки протича на няколко етапа. Без да навлизаме в подробности, стволовите клетки първо се делят: едната в крайна сметка се трансформира в неврон, който заема място в мозъка. Вторият остава стъбло, което впоследствие помага за продължаване на процеса на регенерация на клетките.

Смъртта на нервните клетки в човешкото тяло също е нормален физиологичен процес. Разрушаването им може да се случи както в процеса на стареене, така и поради различни заболявания, наранявания или външни фактори (стрес, алкохол, според някои източници дори хранене).

Но регенерацията на невроните вероятно може да бъде стимулирана - например в така наречената обогатена среда (комфортни условия на живот, наличие на храна, физическа, интелектуална и социална активност) или с помощта на физически дейности. Въпреки че последното също е съмнително.

В заключение:

Към днешна дата има още много за изучаване на човешкия мозък. Включително и самия процес на неврогенеза. Въпросът за възстановяването на невроните обаче може да се счита за приключен.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Правото на пенсия според различните категории труд
Започва празната седмица
Голямото прибиране: Очаква се засилен трафик у нас
Главчев: България е имала, има и ще има велики воини
Без военен парад на 6 май
Стотици хиляди българи празнуват днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).