Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нестандартните имена у нас: От Оргазъм, до Кикимора и Шкаф
Автор: Екип Burgas24.bg 10:05 / 12.03.2018Коментари (6)3447
©
Обикновено бедни двойки искат децата им да бъдат забелязани чрез необичайни имена. Вече търсят “вдъхновения" не от сериалите, а от социалните мрежи. По-нестандартните и странни имена често са желание на социално слаби семейства, които се опитват да се самоутвърдят. Така през 2011 г. ромка от с. Студено буче настоява в родилното в Монтана синът й да бъде наречен Оргазъм. Железният “аргумент" на 18-годишната Павлина Асенова бил: “Оргазъм го пишете. Нямаме такова име в махалата" Към мотивите да избере това име било обяснението на мъжа ѝ, че тази дума означава нещо хубаво, а и по този начин ще впечатли съседите. Въпреки настойчивостта на родилката, акушерките отказали смущаващото име и съпругът сложил точка на спора, като нарекъл бебока Димитър, съобщава "24 часа".

Преди години пак в ромските среди майка кръсти дъщеря си Кикимора, защото била убедена, че е значи нещо хубаво, а и заради бившата си шефка, която я наричала така. Мъж от Монтанско носи името Шкаф, а жена му се казва Случка. Две сестри пък били кръстени от родителите си Рибка и Самолетка. В класацията за най-нестандартните имена се нареждат още Плувкиня, Океан, Републикан и Българан.

Жените също не отстъпват с Ценцерушка, Дроздстой и Семка. Както при всичко останало, в имената също има модни тенденции. В миналото българинът е наричал детето си така, че да предопредели съдбата му Затова често новородените са кръщавани Станка или Стоян (за да стоят, след като майката е изгубила няколко бебета преди това), Хубена - за да е хубава, Божидар - когато бебето е дълго чакано. Много време бе широко разпространено и повтарянето на имената на баби и дядовци.

Подобна традиция съществува и в Гърция, където допреди години новият член можеше да бъде без име дни наред, докато родата наддава в пари, имоти и злато чие име да носи той. Сега традициите са други. С напредването на технологиите повече бебета по света са кръщавани на социални мрежи и приложения. Така през 2011 г. на бял свят се появява момиченцето Фейсбук. Родителите му от Кайро избират да кръстят първородната си дъщеря така, вдъхновени от социалната мрежа. В духа на тази тенденция други избраха да назоват момиченцето си Хаштаг. А други решиха дъщеричката им да се казва Лайк.

Вероятно, за да знае всичко, Уалид Елиас Кай – баща с докторска дисертация за маркетинг на интернет търсачките, и жена му кръстиха своя син Оливър Гугъл Кай. През 2007 г. китайска двойка се опита да нарече бебето си @. На английски той се произнася “ет", което наподобява китайската фраза “обичам го". Татко от Мичиган не е кръстил детето си “Версия 2.0". Джон Блейк обаче не е искал да добави “младши" или “II" към името на сина си. Вместо това той и жена му решават да го нарекат така: Джон Блейк Кюсак 2.0. Бил Смисърс заявява, че харесва изключително много стартовия звук на новата по онова време операционна система Vista. Затова Симсър кръщава дъщеря си Виста Авалон Симсър. Сири си е нормално име и не е измислено от Apple. BabyCenter обаче открива, че след въвеждането на този личен асистент в iPhone броят на момичетата, кръстени Сири, се е увеличил с 5 процента през 2012 г. Засега в България няма изявени фенове на “Игра на тронове", които да са кръстили детето си на герой от поредицата, но по данни на Националната статистическа служба на Обединеното кралство десетки новородени вече се казват Тирион, Теон и Рийк. За момичета, царственото име на Денерис Таргариен, което е Халиси, е много по-популярно, отколкото истинското ѝ. Сред имената има и Денерис, Халиси и Бриен.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Milko Valo тук има силни попадения рџ¤Јрџ?‚
0
 
 
А беше модерно да са Армани, Версачи.... а виж сега, модерна работа. рџ?Ѓ
+1
 
 
Наденица - на баба си Наде и баба си Деница. 😄
0
 
 
А не виждам нищо особено в името Българан, освен че се римува с балдаран :-))))
+2
 
 
Манчестър Юнайтед Левиджов от Свищов.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: