Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Неврохирурзи спасиха момиче, пострадало тежко при свирепата буря
Автор: Пламена Николова 16:15 / 06.08.2019Коментари (0)1477
© Burgas24.bg
Екип от неврохирурзи към МБАЛ "Св. Анна" спасиха 14-годишно момиче, пострадало тежко при свирепата буря през уикенда, научи Varna24.bg.

Детето било на плаж с родителите си край Варна, когато е застигнато и повалено от удара на летящ с бясна скорост чадър при развилнялата се природна стихия на 3 август. Освен пораженията от удара на чадъра, тежка травма момичето е получило и при падането, вследствие на което загубило съзнание. 

Проф. д-р Светослав Калевски, началник на клиниката по Неврохирургия, заедно с д-р Ридиан Неделко и д-р Суна Салиева са извършили успешна операция, благодарение на която детето е стабилизирано и пораженията са овладени. 

"Момичето имаше фрактура на базата на черепа с изтичане на кръв от лявото ухо плюс импресионно-депресионна фрактура, проникваща в лява темпорална кост с проникване на фрагменти в мозъка, с разкъсване на твърдата мозъчна обвивка. Това налагаше спешна операция, за да се направи декомпресия на мозъка. Имаше изтичане на мозък през костите в темпоралния мускул. Всичко това се почисти, херметизира се. За нас това не е тежка операция, но по принцип, е тежка травма. Проникващо нараняване на мозъка с кости в мозъчното вещество, е нещо опасно. Скенера вече показва перфектна ситуация. Всичко е почистено. Ударът е от нещо тъпо с малка повърхност, т.е. чадъра. Отделно при падането на земята е полуила рана на главата. Хубавото е, че операцията е извършена незабавно, благодарение на което са избегнати тежки последствия. Сега детето е добре и се възстановява", обясни за Varna24.bg проф. Калевски. 

Семейството, което е от София, ще прекара остатъка от почивката си в болницата, за да е близо до пострадалото момиче. Ето какво сподели за медията ни майката на детето:

"Бяхме на варненски плаж в курорт край града. Както обичайно отидохме на плаж , прикапаха няколко капки дъжд и се надявахме, че ще ни подмине. Започнаха да се виждат светкавици навътре в морето. Разбрахме, че над Варна се изсипва як дъжд, но вярвахме, че няма да стигне до нас. Небето изглеждаше интересно, започнахме да правим снимки, беше различно, красиво...В един миг всичко се промени. Облаците започнаха да се движат страшно бързо. Усетихме, че нещо страшно се случва. Хората започнаха да се изнасят от плажа. В този миг настана стихия. Ужасен вятър вдигна пясък и вода във въздуха. Полетяха и чадърите, които бяха с масивни конструкции по плажната ивица. Тичайки да се спасим към съблекалните, които бяха близо до душовете, един чадър за зла участ застигна дъщеря ми и я удари със страшна сила, след което тя падна в безсъзнание, а при удара се оказа, че е станала фрактура.

Не знаехме какво се случва в момента. Тя започна да кърви. Опитвахме се да се свържем със 112, но нямаше никакъв сигнал. В това време мъжът ми отиде да докара колата, за да я отведем докъдето е възможно, за да направим връзка със Спешна помощ. Хората продължаваха да звънят на 112, ние се опитвахме да обезопасим детето, доколкото можем. Дъждът продължаваше да вали, а вятърът вилнееше и сякаш се опитваше да изтръгне и постройките наоколо. На следващия ден са намерени чадъри на 500 метра напред. Всичко изглеждаше като във филм на ужасите.

Слава Богу успяха да се ссвържат хората около нас с тел 112. Линейката пристигна моментално. Успяхме да прехвърлим детето от колата в линейката. Нямаме яснота къде точно е ударила главата си при падането, дали в плочките или в душовете. Докараха ни в клиниката по неврохирургия към МБАЛ "Св. Анна". Посрещнаха ни лекарите и ни изпратиха на съответните рентген, скенер, ушен и други прегледи.  Всички медици реагираха мигновенно. След прегледите се оказа, че няма да успеем да минем без операция, заради фрактурите. Свикаха по спешност екип в 23 часа през нощта.

Безкрайно сме благодарни на целия екип на проф. Калевски и останалите медици, специалисти, сестри, лаборанти, санитари. Всички ни съдействаха всеотдайно и за огромна радост дъщеря ми е добре, ходи, говори, адекватна е. Не можем да виним никого за товя, което се случило, беше природно бедствие и лош късмет да се озовем на това място по това време.

Дават ни надежди и ни уверяват, че дъщеря ни ще се възстанови напълно и няма да има проблеми с говор и движение, ще може активно да спортува. Затова още веднъж изразявам благодарност към целия екип на болницата за професионалната и всеотдайна работа и им пожелавам много здраве и успехи", каза майката на пострадалото момиче.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: