Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Никола Минчев: Има предпоставки мораториумът върху цените на тока, парното и водата да падне по-рано
Автор: Екип Burgas24.bg 16:18 / 30.01.2022Коментари (2)1095
© БГНЕС
"Бюджетът ще бъде много приоритетен закон за Народното събрание през следващите седмици".

Това заяви в предаването "Политически НЕкоректно" председателят на Народното събрание Никола Минчев.

"Най-важните законопроекти изискват повече време за подготовка, преди да влязат за разглеждане в НС, затова до момента не се е стигнало до тях. Такъв е Законопроектът за бюджета за 2022 година. С него парламентът ще бъде ангажиран в голяма част от своето време за дълъг период. ... 31 март е един краен срок, който сме си дали, но със сигурност преди това ще приемем Бюджет 2022".

Във връзка с изразеното възражение към него от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, Минчев беше категоричен, че не крие министъра на вътрешните работи Бойко Рашков:

"Аз не осъществявам контрол по отношение на качеството на отговорите на министри на въпроси на депутати. ... Моето мнение е, че възражението на г-н Карадайъ срещу мен е неоснователно. Аз не мога да спра народен представител да ми иска оставката". 

Председателят на Народното събрание подчерта, че изслушванията на министри пред депутатите е много важна част от парламентарната дейност.

"Налице са предпоставки мораториумът върху цените на ток, парно и вода да падне още преди крайния му срок", коментира парламентарният председател и уточни, че още във вторник (1 февруари) ще бъде обнародван законът, с който членовете на КЕВР се намаляват на петима:

"Още във вторник ще бъде направен жребий, за да се види кой ще остане, т.е. още във вторник вече ще имаме новия състав на КЕВР. След това продължава процедурата по замяна на хората с изтекъл мандат от Комисията с нови, избрани от НС членове. Когато тя завърши, те ще влязат на мястото на председателя Иван Иванов и на Евгения Харитонова".  

Според Минчев с новия състав на КЕВР и със смяната на ръководството на "Булгаргаз" може да се очаква понижаване на цената на газа.

Председателят на парламента съобщи, че скоро в Народното събрание ще бъдат внесени промени в Закона за противодействие на корупцията:

"Ще видим дали ще бъде законодателна инициатива на Министерския съвет, или на народни представители. Промените ще бъдат много сериозни. Правната комисия и антикорупционната парламентарна комисия ще имат много работа по този законопроект".

По думите на Никола Минчев закриването на спецправосъдието е необходима реформа:

"За 10-те години съществуване специализираното правосъдие не оправда целите, с които беше създадено през 2011 година".

Във връзка с поисканото от главния прокурор Иван Гешев засилено наблюдение върху България по механизма за върховенството на закона заради обезпокоителни тенденции през последната година и половина, председателят на НС заяви, че е "доста иронично да се оплаква от нарушение на принципа на разделението на властите човек, който още при избора му за главен прокурор заяви, че не е твърд привърженик на това разделение".

Подадената от Сотир Цацаров оставка ще бъде разгледана от народните представители в близките две седмици, смята Минчев:

"В рамките на дебата по разглеждане на оставката на г-н Цацаров ще бъде засегнат и въпросът за ефективността на Комисията под негово ръководство. Не може да бъде подминат този въпрос. Ще се съобразим с датата на оставката му - 1 март, посочена от него".  

"Може би по-подходящият вариант е промените в Конституцията да са предмет на една отделна временна комисия, която да се занимава с конституционни въпроси. Различно мнозинство се търси. Широк консенсус е необходим. Този вариант е по-добрият, когато работата по промените в Конституцията е изнесена в отделна комисия", заяви председателят на НС.



Още по темата: общо новини по темата: 375
28.10.2022 »
14.07.2022 »
01.07.2022 »
20.04.2022 »
20.04.2022 »
20.04.2022 »
предишна страница [ 1/63 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
И тоя мухльо почна да разбира от енергийните цени.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
България в еврозоната
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: