Никола Минчев: Не е нужна кардинална промяна в правилника на НС, но е възможно да има известни корекции

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
10:37 / 04.12.2021
1009
"Недопустимо е парламентът да бъде придатък на изпълнителната власт и да се гласуват формално вече взети решения. Ще бъдем истинска парламентарна република“. Тази заявка даде в първото си медийно интервю в предаването "Тази събота“ по bTV новият председател на Народното събрание Никола Минчев от "Продължаваме промяната“. Той е най-младият председател на парламента – на 34 години.

Завършил 91. Немска езикова гимназия в София и право в Софийския университет. 10 години е работил в една от най-старите адвокатски кантори в София – "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков", започнал е работа там още като студент в V курс.

Интересно в биографията му е също, че прадядо му – Сирко Станчев, е бил два мандата депутат преди 9 септември 1944 г. Прадядо му е подписал декларацията за спасяване на българските евреи, осъден е на смърт от Народния съд.

В "Продължаваме промяната" Никола Минчев е поканен от Кирил Петков. Двамата се познавата от около 7 години. Работили са заедно по каузи, като спасяването от презастрояване на плажа "Корал".

Според Минчев не е нужна кардинална промяна в правилника на Народното събрание, но е възможно да има известни корекции. Той е срещу политическото номадство в парламента – преминаването на депутати от една парламентарна група в друга, и ограничението това да се прави вероятно ще остане в правилника.

Сред приоритетите на парламента ще е закриване на специализираните съд и прокуратура. 

Относно изискването за зелен сертификат за достъп до Народното събрание той коментира: "Поради специфичния допуск на външни лица парламентът не се води обществено място в общоприетия смисъл и не се прилагат ограничения за обществени сгради. Това тълкуване ще го помислим задълбочено. Правилата трябва да са за всички“.

По думите му е възможно да се въведе и тестване за депутатите веднъж седмично, както е за учениците.

Новият председател на парламента призна, че не е мислил по казуса с депутата Делян Пеевски от ДПС и как ще се изплаща заплатата му от НС, след като е в списъка "Магнитски“.

Виж коментарите (3)

Още по темата (3144):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха варненка, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021 г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Национални новини:
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Кой лъже за ваксините срещу коклюш?
Банкери предупредиха за лихвите по депозитите
Бойко Борисов: Всеки документ се пращаше на Лена да провери дали ...
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...
Димитър Главчев се отказва от 9 100 лв. заплата като външен минис...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).