Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Никола Янков: ДБ би следвало да спечели политически дивиденти при сътрудничество с ГЕРБ
Автор: Екип Burgas24.bg 09:16 / 20.10.2022Коментари (1)536
©
Никола Янков е основател и собственик на Експат Капитал, бивш зам.-министър на икономиката и на транспорта. Възпитаник е на Английската гимназия в Пловдив. Представяме ви негов анализ от страницата му във фейсбук относно политическата криза в България.

Изглежда огромната част от хората, които са против сътрудничество на ДБ с ГЕРБ за подкрепа на едно правителство, са убедени, че такова сътрудничество - независимо от целите му да се постигнат стратегически национални приоритети - ще е пагубно за ДБ. Тази логика смущава. Ако такова правителство е успешно при постигането на стратегическите национални приоритети - членство в еврозоната и Шенген, пълноценна интеграция в НАТО и гарантиране на националната сигурност, откъсване от зависимостите към Москва и гарантиране на енергийната ни сигурност, постигане на растеж чрез стимулиране на частните инвестиции, увеличаване на чуждите инвестиции и т.н. - то ДБ би следвало да спечели сериозни политически дивиденти от това.

И да се легитимира като доказала се на практика - а не само на думи - системна дясна партия, с визия, претенции и възможности да управлява страната самостоятелно. Но тук всъщност е заровено кучето - хората, които са против сътрудничество на ДБ с ГЕРБ, НЕ ВЯРВАТ, че такова правителство може да бъде успешно.

Защото не вярват, че лидерите на ДБ и представителите на ДБ в управлението биха могли да се справят със сложната задача 1) да държат ГЕРБ "под контрол", и 2) да свършват бързо и професионално работата, необходима за постигането на националните ни приоритети. Противниците на такова сътрудничество са убедени, че в ДБ в момента няма хора, които да издържат на "чара" на Бойко Борисов. Предполага се, че едно такова взаимодействие неминуемо ще "замърси" или корумпира ДБ. Както стана преди години с Реформаторския Блок.

Освен това се усеща някак си и съмнението в експертния потенциал на ДБ да поеме ключови ресори (например МФ, МВР, МВнР и МО), които да гарантират, че страната ни ще върви в правилната посока без залитания наляво и на изток, и без обичайните корупционни скандали. Тази оценка и преценка на много избиратели за ръководството и възможностите на ДБ в момента - независимо дали е заслужена или не - е всъщност причината за инстинктивната им съпротива срещу сътрудничеството с ГЕРБ.

В едно такова взаимодействие те виждат ДБ като несравнимо по-слабата страна, като бъдещата жертва, като неподготвения наивен "новобранец", който сяда на масата с изпечените покерджии. И най-лошото е, че ръководството на ДБ в момента подсилва всячески с думи и (без)действия именнно това усещане за слабост, страх и неподготвеност за равнопоставено и пълноценно участие в управлението. Въпреки огромните рискове и предизвикателства пред страната ни. Ето това е наистина достойно за съжаление. Това не е начинът да се спечели доверието на избирателите. Не е начинът да се печелят избори. Който го е страх от мечки, не ходи в гората.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
ДБ ще спечелят за която и по-голяма партия да се закачат, защото никой не ги зачита за сила вече
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: