Николай Калайджиев за рекорда на Гинес: Показвам на света какво можем

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
11:50 / 23.06.2023
359
За трети път поставихме България на световния връх в авиацията и накарахме света да види какви хора има у нас. За мен е гордост, че съм българин и че по този начин прославям България. Това каза пилотът Николай Калайджиев в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Той разказа, че професионалните пилоти от "Гинес“ са смятали, че ще бъде много трудно пилот да бъдат изпълнени 400 пълни 360-градусови последователни превъртания. "Разчетът беше всяко едно пълно завъртане да го правя за 45 секунди и в рамките на 5 часа да направя 400. Заради лошото време излитането се забави с три часа и се наложи по-бързо да въртя виражите и за 4 часа и 31 минути направих 888 пълни превъртания, като условието на "Гинес“ е, че трябва да се въртя постоянно. Вариант "Лошо ми е, искам да почина“ няма. Пилотът се върти, докато може“, обясни Николай Калайджиев.

През цялото време пилотът е бил подложен на натоварване 3G, трябвало е непрекъснато да анализира и съобразява скоростта на вятъра и наклонът, с който трябва да лети. Той разказа, че се е чувствал добре и е бил в състояние да направи дори 1000 превъртания, но с екипа му са решили да спрат до 888.

Николай Калайджиев разказа, че по-трудно от осъществяването на рекорда е било намирането на средства за финансирането му. "Нямаше кой да ми даде самолет и се наложи да изтегля кредит. Кредитът, който изтеглих за този самолет, ще го изплащам осем години“, каза пилотът.

Николай Калайджиев пилотира "Спартан“, но целта му е да лети в Космоса. "С тези рекорди показвам на света какво можем“, допълни той.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение за пенсиите
Диана Русинова: Автомобилът на НСО едва ли се е движил с 50-60 км...
Сиромахов: Хайде вече спрете да оправдавате провалите си с държав...
Жената от катастрофата с Петков и автомобил на НСО е с опасност з...
Зов за помощ! Калин има нужда от средства за животоспасяващо лече...
По този начин може да бъде намалена разликата в средната заплата ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).