Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Николай Коев: За Балканите е добре да има омиротворяване между Сърбия и Косово
Автор: ИА Фокус 21:04 / 12.12.2022Коментари (0)659
©
Винаги се намират поводи за ескалация на напрежението между Сърбия и Косово, което говори за неготовност и на едната и на другата страна да седнат на масата на преговорите и да намерят пътят към съгласие. Това коментира в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“ дългогодишният кореспондент на БТА в Сърбия Николай Коев по повод ескалиралото напрежение между двете страни.

"Струва ми се, че има някаква симптоматика, която води до успокояване на страстите", добави Коев. Той съобщи, че на 15 декември, след няколко дни представители на ЕС ще посетят Прищина и после Белград. Явно се дава втори ход на дипломацията, каза Коев. Този ход дава известна доза оптимизъм, че барикадите ще бъдат свалени и тази криза също ще отшуми, смята Коев.

Според него, засега обстановката е доста драматична и тежка, но въпреки това и този път ескалацията ще отмине и ще остане в миналото. Няма, обаче да изчезнат фундаменталните различия между двете страни в конфликта. Сърбия смята Косово за своя територия, а Косово е нова държава и иска да се докаже. Няма особени резултати по отношение на дипломацията, тя е в дълг и на двете противопоставени страни в конфликта.

Николай Коев смята още, че не би се намерил засега конкретен повод за изпращането на сръбски контингент в Косово. До това няма да се стигне, защото първо трябва да се изпрати искане до главнокомандващия на КейФОР, за да се разреши. Това може да се случи само ако междувременно възникне тежка провокация и инцидент, който да стимулира процеса. "Нямам усещането, че ситуацията е съвсем близко до точката на кипене. Дано не греша. Няма да се стигне до изпращане на сръбски части. Все пак се надявам да бъде даден ход на дипломацията", каза още Коев.

Според него, в тези предпразнични дни хората се готвят за по-приятни преживявания, а не за конфронтация.

Коев смята, че ако бъде постигнато все пак споразумение, то трябва да е трайно, с дългосрочна перспектива. Не бих казал, че европейската дипломация се справя добре със ситуацията в Косово. Всяка от двете страни има своите аргументи, трябва да се намери онази пресечна линия, която да ги доведе до съгласие. Когато геополитиката се намеси в решаването на локални конфликти всичко стана много трудно, смята Коев. 

"За България е хубаво да има омиротворяване между двете страни, както и за целите Балкани. Добре е, когато на Балканите няма конфликти, добави Николай Коев.

Цоня СЪБЧЕВА








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Закупуване на самолети F-16
България в еврозоната
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: