Николай Василев: България е закъсняла с повече от десетилетия за еврото заради липса на визия

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
10:11 / 22.03.2023
706
"България е закъсняла с повече от десетилетия за еврото заради моткане и липсата на визия. Има вариант да влезем съвсем скоро в еврозоната - например първи януари следващата година.“ Това каза бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев пред bTV.

Според него за целта трябва да нямаме бюджетен дефицит.

"Трябва да се борим с инфлацията и януари 2024 България може да е в еврозоната. Но не поискахме конвергентен доклад. 15 години България направи поредица от глупости например служебния кабинет от 21-ва година, без да обясни медийно и обществено, без да има някаква дискусия отложи датата 1 януари 2023 г.“, добави Василев.

По думите му всичко е въпрос на политическа воля.

"Ако такава има, тогава ще се справим с критериите. За дефицита – аз съм за нулев дефицит. Аз съм против всякакви бюджетни дефицити, защото няма причина за това. Причината е единствено в популистките глави на политиците. А по отношение на инфлацията - това ще остане единственият критерий, който още не е решен, но с по-стабилни консервативни макроикономически бюджетни политики инфлацията може да намалее и бихме могли в скоро време да отговорим на критерия“, смята още бившият икономически министър.

Според Василев инфлацията е на 50% български продукт.

"За бюджетната политика моето виждане е различно от това на сегашното поколение политици. Бих забранил две думи - едната е дефицит и другата актуализация. Според мен няма никакви условия и причини в момента в държавата да има дефицит. Държавата е с най-добрите показатели в своята история от хан Аспарух досега. С най-високи нива брутен вътрешен продукт, няма никакви кризи - няма война, няма рецесия напротив има растеж, няма пандемия, няма бежанска вълна от югоизток, няма природно бедствие и няма нашествие на извънземни. Инфлацията на 50% е привнесена от цените на суровините по света и войната, но на 50% е български продукт“, каза още Василев.

Виж коментарите (3)

Още по темата (391):
16.05.2024 Дянков: Може да влезем в еврозоната най-рано през 2026 година, в момента България е в един доста неприятен списък за страни, в които се перат пари
15.05.2024 Икономист за приема на еврото в България: Бавенето на еврозоната ни вреди, има много рискове
14.05.2024 Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят в управлението някакви талибани
14.05.2024 Въвеждането на еврото ще бъде съпроводено с мерки за цените
14.05.2024 България има реалистични шансове да приеме еврото през 2025 г., но трябва да изпълни няколко условия, категоричен е гуверньорът на БНБ
13.05.2024 Експерт с важна информация за понижаването на лихвите на Европейската централна банка
Още новини от Национални новини:
Ето кой е загиналият при инцидента с Кирил Петков
Д-р Миндов: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов попита защо правителството на Кирил Петков не е сменило р...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор се е барикадирал...
Лоши новини за любителите на лова у нас
Кирил Петков с първи коментар след катастрофата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).