Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нинова: Към момента не можем да кажем, че няма да доставяме газ от Русия
Автор: Екип Burgas24.bg 22:05 / 24.03.2022Коментари (0)538
© бТВ
Срещата беше работна и ползотворна. Постигнахме резултат в една сфера. Има затруднен внос на стомана и доста фирми пострадаха и се опасявам, че ще затварят производства. ЕС пренасочи квотите към турската страна. В един от артикулите за българската икономика, увеличи с половин милион тона размерът за Турция. Говорихме част от това да се пренасочи към България. Така ще помогнем на предприятията да не затварят. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова в "Лице в лице" по bTV.

"Готови сме да помогнем на България и ще отделим от тази квота за българската икономика", допълни тя. 

"Няма трусове с двете лица, предложени за шеф на БНБ. Ние заявихме, че е добре да имаме единна кандидатура. Ние сме коалиция и това е нашата позиция. Уви, колегите не стигнаха до това съгласие. Утре парламентарната ни група ще обсъди нашето гласуване. Тошко Йорданов и Ива Митева са категорични за тяхното решение. Все още нямаме общо събрание, на което да решим кого ще подкрепим.

Познаваме и двамата. Колеги депутати са, няма нужда да се срещаме пак с тях. Ако питате за моето лично мнение, смятам, че на този пост не трябваше да се кандидатират хора, които са политически обвързани. БНБ е много сериозна институция и трябваше да се наложи на сериозни професионалисти в банковата сфера, а не на политици", каза вицепремиерът. 

Нинова каза, че разговорът за кандидатурите е бил спокоен и не се очаква разрив в коалицията, който и да бъде избран. 

"100 дни безпрецедентно струпване на кризи една след друга. Мисля, че е безпрецедентно тежък период. Случиха се добри неща, но има още какво да работим. Съумяхме да вземем мерки и да компенсираме домакинствата. 250 лв. компенсация за бизнеса, която от другия месец става 300.

Спасихме семействата от драстични увеличения на цените. За последните 100 дни, от тези мерки на правителството, 4 млрд. лв. се върнаха в домакинствата. Другото добро е, че съумяхме да приемем бюджета. От първи април се увеличават минималната работна заплата, майчинството, детските, безплатните детски градини, т.е. през бюджета се стабилизира икономиката и се увеличават доходите", допълни тя.

"Това, което трябва да направим още е актуализация на този бюджет. До юни трябва да я подготвим, така че да е адекватна на новата ситуация. Ако днешните събития в Брюксел се развиват добре, уверявам ви, че всеки български дом ще разбере, че правителството го е защитило. Днес се обсъждат три много важни решения и от изходите на тези разговори ще стане ясно.

Първо, намаляване на акциза на горивата наполовина от тези в Европа. Ако акцизът се намали на половина, ще бъде много сериозен принос за намаляване на цените. Второ, предлагаме таван на цената на газа. Най-накрая. Таванът искаме да е 50 евро. Ако това се приеме, ще облекчим хората.  В Брюксел се обсъжда общо европейско решение и има подкрепа от Франция и други големи икономики да има такъв таван. ЕС ще купува по-голям пакет газ. Всички се опитват да се стабилизират икономиките", каза още Нинова. 

"Имам уверенията на колегите, че е възможно да купуваме газ в рубли и няма да спрат доставките на газ. В Европа се чува този глас, че не бива да се налага ембарго на доставките на петрол и газ. Да се изключат е добро решение, защото би имало опустошително значение. Преговорите не са започнали.

Ще ви кажа категорично нашето мнение - България не е готова с алтернативни доставки, че да спре доставките от Русия. Обсъждали сме всякакви варианти, но към момента нямаме готовност за алтернативни доставки. Това би бил тежък удар по икономиката ни", обясни тя.

Нинова каза, че е обсъждала план "Б" с Асен Василев, но няма как да се заобиколи руският газ в момента. 

"Войната между МВР и прокуратурата ще блокира битката срещу корупцията. Знаете какви битки сме водили и това беше най-корумпираното правителство. Ние сме автентично определили този модел на управление. Идва юридическата страна. Озадачаващи са последните събития от седмицата. Ако е вярна информацията, да се образува светкавично досъдебно производство срещу министър Василев, че е посочил фирма за корупция, не го разбирам. Тая реакция не я разбирам. Виждате ли сблъсъка? Ще страда желанието ни да има справедливост", каза вицепремиерът. 

Нинова припомни, че преди седмица са внесени 400 страници документи в прокуратурата за "Експо Дубай".

"Поискахме да се направи ревизия, за да видим какво заварваме и от това, което видяхме, някои неща вече са в прокуратурата. Нямам страхове и притеснения. Когато си във властта виждаш корупцията по-голяма и я виждаш реална. Когато си в опозиция, не винаги имаш достъп до фактите. Виждаш актове, заобикаляне на обществени поръчки, инхаус, в ръцете ти са реалните доказателства. Опозицията може да иска всичко, но държиш реално нещата. Предизвикателството е да доведем битката докрай", завърши тя.



Още по темата: общо новини по темата: 4309
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
предишна страница [ 1/719 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: