Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нинова: Мерки за първите 100 дни от управлението и бюджетът да залегнат в програма на бъдещото правителство
Автор: Екип Burgas24.bg 08:46 / 13.10.2021Коментари (0)787
©
"Има нови хора в листите ни, но има и много партийни, които са доказали своите качества в предишни парламенти. Разчитаме и на опит, но имаме и нови попълнения. Предстои ни в началото на другата седмица да подпишем споразумение за подкрепа с още 5 формации - 3 партии и 2 граждански сдружения, така че към досегашния широк формат на лявата коалиция ще се добавят още 5.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на БТВ.

В предаването “Лице в лице“ председателят на БСП категорично обяви, че  партията е мобилизирана за тези избори. 

Резултатите от социологическото проучване на "Алфа рисърч" Корнелия Нинова коментира така: "Нашият резултат показва ръст от няколко процента спрямо предходните избори. Отдавам го на това, че в 46-то Народно събрание показахме, че сме диалогичната партията, партията на разума, на спокойствието, партия, която предлага конкретни решения. Положихме много усилия за даване на стабилност и съставяне на кабинет, и мисля, че хората оценяват това поведение.“ Относно ръста  на новата формация “Продължаваме промяната“ Лидерът на българските социалисти го отдава на желанието на хората отново за нещо ново. "Определено тази формация е дясна, либерална. Твърдението "леви цели с десни средства" е безсмислено, то е и политически, и идеологически невъзможно“, допълни тя.

По думите й борбата с корупцията не е нито дясна, нито лява политика, нея или я водиш, или не. "Дясна политика е да оттеглиш държавата от ключови сектори в икономиката в живота на хората и да оставиш всичко на либерализацията на пазара. Видяхме до какво доведе - оцеляват големите и силните, средните и малките приключват. Лява политика е да искаш засилена роля на държавата и кризите, в които се намираме, доказват нашата лява теза - държавата има своето много важно място в икономика, енергетика, в ключови сектори за България“, каза още Нинова.

По думите на Корнелия Нинова, когато “Продължаваме промяната“ излязат със своята програма, тогава ще може да се водят разговори с тях за политики.

Програмата на БСП за първите 100 дни от управлението Нинова коментира така: "Готвим се с антикризисен пакет с конкретни мерки за първите 100 дни и  проект за бюджет за 2022 г. За нас в момента това са най-важните теми - цените в момента са въпрос на въпросите и как държавата да помогне и на икономиката, и на домакинствата.“ По думите й тези два пакета се обсъждат на срещи със синдикати и браншови организации. Последната такава е била с представители на 4-те национално представени работодателски организации.

Престои среща с производители на мляко, хляб и месо,олио. "Искаме  да обсъдим с тях тези мерки и да влезем абсолютно подготвени на 15-ти ноември в парламента, защото нямаме никакво време. Ще имаме само един месец до края на годината, в който трябва да приемем бюджета за 2022 г. и спешни мерки за овладяване на цените и за помагане на хората в тази тежка зима“, заяви тя.

Една от конкретните мерки, които БСП обсъжда на срещите, е задържане на скока на цените и която Корнелия Нинова обясни така: "Намаляване на ДДС на енергоносителите, в Испания го намалиха от 5% на 0.5% и това доведе до намаляване на крайната цена с 30%. Намаляване на ДДС на храните от малката кошница, с което ще помогнем на хората в тежките зимни месеци. Осигуряване на определено количество киловатчаса електроенергия на социално слаби семейства - в Гърция осигуриха по 300 киловатчаса, ние предлагаме по 200.

Осигуряване на един специален “енергиен фонд“ в бюджета за 2022 г., в който да влязат средства, натрупани от свръхпечалби в производители и търговци на енергия в момента.“ По думите й малцина трупат милиони за сметка на мнозината, които трудно ще посрещнат зимата. Затова част от тези средства през дивидент на държавните дружества или чрез допълнителен данък върху тази свръхпечалба да влязат в този специален фонд и да отидат за помощ на предприятията, за да не затворят и да не освобождават хора, и в помощ на домакинствата.

Корнелия Нинова призова за това, че сега е времето да се обсъждат тези важни въпроси, да не се губи ценно време, за да може в края на ноември да не се повтори 46-ят парламент. "Ние и тогава, и сега ще бъдем стабилни, диалогични, с конкретни неща, които ще сложим на масата. Програмата за 100-те дни и бюджетът за 2022 г. трябва да бъдат в основата на програма на едно бъдещо правителство“, категорична бе тя.

Лидерът на БСП обясни, че предизборни споразумения няма да сключват, но е необходимо да се започне подготовка отсега за след 14-ти ноември.

На въпрос за визията на БСП за енергетиката като алтернатива и за сегашната й ситуация, Нинова отговори: “Зелената сделка“ не може да стане на прекомерната социална цена, която най-бедната България да плати за това. Ние сме “за“ удължаване на  срока на "Мариците". В следващия парламент, участвайки в преговори за правителство, това би било едно от първите неща, които трябва да поставим като въпрос пред Брюксел. Що се отнася до алтернативата ние сме традиционно последователни и сме “за“ развитие на ядрената енергетика. Преди години правихме референдум за изграждане на АЕЦ “Белене“. Това е бъдещата заместваща мощност, която може да компенсира  във времето ТЕЦ “Марица-Изток“. По думите й е било пропиляно много време, а на този въпрос се гледа като геополитически, но той е национален интерес на България.

"Преди време, когато обсъждахме този въпрос с другите политически партии, техният аргумент беше, че няма да има необходимото търсене, че икономиката няма да има нужда от тази електроенергия. Но ето, че дойде времето, в което имаме недостиг и имаме нужда от тази енергия. Самото време потвърди правилността ни, самата  криза го потвърди. Надявам се с разум и загриженост за националния интерес да се подходи този път“, заяви Корнелия Нинова.

На въпроса дали левицата има готово правителство, ако утре трябва да реализира мандат, председателят на БСП отговори, че има, но това би било грешен подход: "Видяхме как това подейства при Слави Трифонов, когато сложи готово правителство, без да се е съобразил с другите. Ние при преговорите за третия мандат подходихме по различен начин и казахме, че няма да поставяме предварително условия за имена, а първо да разговаряме за програма и след това заедно да обсъдим хората, които ще я изпълняват“, припомни Корнелия Нинова.



Още по темата: общо новини по темата: 3144
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/524 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: