Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нинова към Донев: Можете да правите дългосрочни политики за закупуване на втечнен газ и самолети, но не и да вдигате минималната заплата
Автор: Алена Соколчева 17:24 / 22.12.2022Коментари (0)537
©
"Като гледаме как ГЕРБ бранят бюджета на служебния кабинет, все едно заедно са го писали, все едно те са го писали. Но това е техен избор. Ние искаме да върнем дебата там, където трябва да се носи отговорност. Защото не ние ще сме виновни за това, което ще се случи в държавата след 1-ви януари, а те. Утре всички ще прочетем: "Лошите депутати ни орязаха заплатите“. Не – служебният кабинет на президента Радев внесе бюджет, с който ви орязва заплатите. И ни принуждава ние помежду си да се караме и бием, за да изглеждаме ние лошите, а не те.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата за удължаване на държавния бюджет за 2023 г, предадоха от пресцентъра на БСП.

Според Нинова за стотен път в пленарната зала се чува, че служебният кабинет не можел да прави дългосрочни политики. "Само че той обяви процедури за договори за доставка на втечнен газ до 2030 г., както и за вторите 8 F-16. Значи тези политики може да са дългосрочни, а да увеличиш минимална заплата за една година напред не може да е дългосрочна политика?“, попита тя и определи това като антилогика, противоречие и лицемерие, което започва да излиза извън всякакви граници.

Лидерът на БСП поиска за върне дебата там, където от левицата трайно и години наред отстояват - бедност, неравенства, доходи. Тези проблеми сега са засилени от инфлацията, последиците от войната, оскъпяването на живота и вдигането на цените.

От парламентарната трибуна Нинова се обърна към министър-председателя Донев: "Г-н премиер, на 11 ноември на мой въпрос по повод минимална заплата на отговаряте следното: “Служебното правителство няма и не може да има собствена политика по доходите, включително тяхното увеличение, включително и на минималната заплата, а е длъжно да се съобразява със законодателството“. Преди половин час казахте: “Уважаеми законодатели, не е ваша работа да правите закони за доходите и да се месите в моята, това е работа на изпълнителната власт“.“ Лидерът на БСП призова премиерът да каже кое от тези две неща е вярно.

"Когато ви е изгодно не можете да правите дългосрочна политика за 500 хил. работещи бедни на 710 лв. минимална заплата и казвате, че това не е работа на служебния кабинет и да го решим в парламента. Когато ние ви предлагаме решение тук, казвате “не“ и да не ви се бъркаме в работата. Хайде да се определите вие, които носите отговорност за това, че тези близо половин милион души ще останат не под прага на бедност, а под-под-под него“, каза още тя.

Нинова призова народните представители, ако имат чувство за самосъхранение, да ги подкрепят. "Не искам българският народ за пореден път да ни сложи не 7%, а 5 като подкрепа за Народното събрание. Защото това също е стъпка към унищожаване на парламентарната демокрация“, предупреди лидерът на БСП.

"Те са отговорни, а искат ние да понесем отговорността, изтрепвайки се помежду си. И изглеждайки всички вкупом ненужни. Откъде накъде?“, попита тя служебния премиер. "Всеки да си заяви позициите от тази трибуна, ние трети ден заявяваме нашата, горе-долу са ясни и на останалите партии. Само тези, които трябва да понесат отговорността, мълчат“, каза още Нинова.

На обяснението от Гълъб Донев, че не са внесли нов бюджет, защото чакат служебно правителство да го направи, председателят на БСП отговори: "Има един израз: “Ако искаш да спечелиш от тотото, трябва да пуснеш фиш“. Кажете на вашия патрон да започне да раздава мандати, за да се опитаме да направим правителство“, призова тя.

В отговор на твърдението, че служебният кабинет изпълнява досегашните социални плащания, затова няма основание да се оплакват и дори трябва да са доволни, Нинова коментира: "Само че от тогава досега всички показатели за оскъпяване на живота растат, а ние трябва да сме доволни и да ви благодарим, че спазвате нашата политика, която била социална. Ами не сме доволни. Когато ние управлявахме, увеличавахме доходите с ръста на инфлацията - минимална заплата, пенсии, майчинство, ваучери за храна. Ние действахме, а вие сега чакате“, посочи Корнелия Нинова и допълни, че едно бъдещо редовно правителство може да внесе актуализация на бюджета когато и както поиска. "Важно е ние сега да приемем бюджет, който да гарантира на българския народ спокойствие, топлина, светлина, пари за храна през зимата, докато направим това бъдещо редовно правителство“, каза още тя.

Нинова предупреди, и че в закона за удължителния бюджет се дава празен чек на служебния кабинет да взима дългосрочни решения, да харчи авансово допълнителни пари.

"По време на консултациите с Румен Радев той публично обеща, че ще разговаря с Донев за увеличение на минималната работна заплата. Тогава бяха започнали протестите на КНСБ и синдикатите - и на тях обеща. Към този момент обаче това не се случва“, заяви в заключение Корнелия Нинова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: