Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нинова пред КНСБ: Бюджет 2022 г. трябва да е по-социален 
Автор: Екип Burgas24.bg 14:59 / 14.10.2021Коментари (0)841
©
"Всички разбираме в каква криза се намира не само България, но и Европа, и света. Политическата криза, в която се намира страната ни задължава предварително да сме готови с конкретни мерки". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на среща с КНСБ, в която от страна на левицата взеха участие и Георги Свиленски, Христо Проданов, Георги Гьоков и Димитър Данчев. Тя изрази притеснение, че няма да има достатъчно време от стартирането на парламента през втората половина на ноември до края на декември, за да може да се изпълнят важните неща, които стоят пред България. Като такова лидерът на левицата посочи приемането на бюджета за 2022 г.

Корнелия Нинова призова всички партии да се поучат от трудния опит в 46-то Народно събрание и да влязат готови в парламента с много конкретни и работещи решения. Тя обясни, че БСП се готви в две насоки. На първо място лидерът на левицата посочи пакет от спешни мерки за първите 100 дни в парламента и на правителството. На второ място Нинова посочи, че БСП се готви за бюджета за 2022 г. и прогнозната тригодишна рамка към него. По думите й той трябва да е по-социален и да подпомага и хората, и бизнеса в тези тежки кризи. "Смятаме, че сме притиснати от времето и в момента би трябвало всички политически партии, които се вижда, че ще влязат в следващия парламент, предварително да се подготвят по тези въпроси", подчерта тя. Лидерът на БСП обясни, че това е целта на срещата с КНСБ, както и други браншови организации, и работодатели: "Искаме да ни помогнете, за да видим от ваша гледна точка кое е най-важното".

Нинова заяви, че левицата поставя на тези срещи акцентите: инфлацията, цените, доходите и помощта, която държавата може да окаже на икономиката и на семействата в първите 100 дни.  "Събрахме опит от това, което се прави в други европейски държави и предлагаме няколко неща, които обсъдихме и с браншови организации, и се приемат добре", каза още тя. Като първа стъпка лидерът на БСП посочи да се намали ДДС за енергоносителите. Като пример Нинова даде Испания, която доста драстично е намалила този данък и е постигнала 30 % намаление на крайната цена на енергоносителите. Тя допълни, че левицата предлага същото и за храните от малката потребителска кошница - намаляване на ДДС от 20 на 9%.

"Това би било помощ и за производителите, и за всеки от крайните потребители", коментира лидерът на БСП. На трето място Нинова посочи държавна помощ за предприятията - свръхпечалбите, които са натрупани в производителите и търговците на енергия да се събират в специален фонд и да се ползват за подпомагане на бизнеса и на домакинствата.

"За домакинствата, както стана в Гърция и в други европейски държави, да се гарантират 200 kWh електроенергия от страна на държавата за енергийно бедните семейства, които трудно могат да посрещнат зимата", поясни тя.

Нинова отбеляза, че на проведена среща с български производители на храни - месопроизводители, млекопроизводители и те са настоявали да се осигури определено количество енергия за покупка, но с предимство за фирми, които оперират на българския пазар. "Ние споделяме едно такова виждане. Винаги сме настоявали за защита на българското, родното производство, особено в хранителния бранш", подчерта тя.

Нинова посочи, че за БСП като лява партия са важни доходите и изяждането им от инфлацията, дори и след увеличението в  актуализацията на бюджета. Тя допълни, че левицата разглежда и различни варианти за повишаване на минималната работна заплата; за определяне на понятието "енергийно бедни" и начинът, по който те да бъдат компенсирани през фонда, който се предлага.

Нинова постави като важна и темата за "Мариците“, която е актуална във връзка със "Зелената сделка". Тя припомни, че традиционно левицата държи на развитието на ядрената енергетика. "Смятаме, че максимално дълго трябва да се удължи срокът и през това време да бъдат намерени заместващи мощности", заяви председателят на българските социалисти. Нинова напомни, че БСП е направила референдум и е събрала подписи за построяване на атомната централа АЕЦ "Белене", което времето е доказало като необходимо. "Тази крачка е възможна и необходима за енергийния баланс на страната. Готови сме да разговаряме и по този въпрос. Темата за "Мариците“ не е само екологичен проблем, но и икономически, и енергиен, и социален. Трябва да намерим най-разумните решения", категорична бе тя.

"Задължително трябва в следващия парламент да се опитаме да постигнем съгласие за редовен кабинет, за да не оставяме страната през зимата в тези кризи без мнозинство и правителство, които да преведат страната и хората през кризите, и зимните месеци. Водени от тази отговорност и разбирането, че ние ще бъдем фактор в следващия парламент, както и досега на стабилност, на разум и на конкретни решения, продължаваме тези срещи и да се готвим", заяви лидерът на БСП. Тя подчерта, че левицата е поела ангажимент темите, по които е постигнато съгласие както с КНСБ, така и по време на другите срещи, да бъдат внесени в следващия парламент като закони. Тя благодари на представителите на синдиката за предложенията, направени по време на срещата, както и за оценката, която са дали на БСП като единствен стабилен фактор в 46-тия парламент.



Още по темата: общо новини по темата: 3144
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/524 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: