Ниските цени удариха тютюнопроизводителите

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
08:14 / 17.01.2015
682
Ниската изкупна цена на продукцията изправя тютюнопроизводителите на прага на бедността. А прогнозите им са, че догодина хората, занимаващи се с тютюнопроизводство, ще намалеят наполовина.

В село Дебрен изкупната кампания е в разгара си. Хората, дошли да предадат продукцията си, обаче, са разочаровани от ниската цена, която им предлагат фирмите-изкупвачи.

Докато миналата година килограм тютюн струваше 6 лева, през тази цената е наполовина.

Основната причина, която посочват изкупвачите е лошото качество на продукцията. Производителите настояват за гарантирана минимална цена за труда им.

"Трябва да има примерно 8 лв, 7 лв. Да има една минимална гарантирана цена да може хората да си направят сметка дали да го работят, дали да не го работят", коментира Мустафа Левиров. Други обаче смятат, че прекупвачите ще измислят нови трикове, за да купуват евтино.

Освен ниската изкупна цена, земеделците са притеснени и от решението за по-високи осигуровки, които трябва да плащат земеделските производители от тази година - върху доход от 480 лева, двойно повече в сравнение с миналата година.

До дни тютюнопроизводителите трябва да започнат подготовката за следващата реколта - да закупят семена и да организират сеитбата. А все още не са пласирали тазгодишната, в очакване на по-добри цени.

Голяма част от производителите са засели повече тютюн от предварително договореното с надеждата за по- голяма печалба. Сега обаче, при тези цени, със сигурност ще са на загуба.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Заради ремонти на АМ "Тракия": Реорганизират движението в този уч...
Зрелостници сигнализираха за проблеми и на втората задължителна м...
Гърмежи и валежи до часове
БНБ затяга критериите за отпускане на ипотечни кредити: Ето какви...
Отговорите на матурите по профилиращите предмети излязоха
Жегата през лятото може да докара много главоболия на младите род...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).